Hajdú-Bihar

2011.09.17. 20:50

Már most készülni kell a tavaszra!

Debrecen - Rezes lemosó permetezéssel búcsúztassuk telelőre vonuló gyümölcsfáinkat!

Debrecen - Rezes lemosó permetezéssel búcsúztassuk telelőre vonuló gyümölcsfáinkat!

Az őszi növényvédelmi teendők kevesebb permetezéssel járnak. Az utakat járva megfigyelhető, hogy néhány aranyvessző hajtásán kései virágzás tapasztalható, mely hosszú őszt vetít előre. A nappalok hűvösebbek, mint egy-két héttel ezelőtt, az éjszakánkénti hőmérsékleti értékek 10 Celsius fok körül alakultak.

A jövő évi termésért

A tenyészidőszak végén a gyümölcsösök védelmét sokan befejezettnek tekintik. Pedig az őszi mechanikai és kémiai védekezés adta lehetőségeket célszerű maradéktalanul kihasználni, mert a következő évi termesztésünket nagyban befolyásolja. Figyelembe véve, hogy minden károsító a termőhelyen, vagy annak közelében telel, adódik a feladat, az áttelelő alakok számának csökkentésére – figyelmeztetnek a növény és talajvédelmi igazgatóság szakemberei.

A kórokozók nagyobb része a lehullott lombon, a vesszőkön, esetleg a rügypikkelyek védelmében telel. Az alma és a körte varasodását okozó gomba fontos tényező, mely az őszi kezeléseket indokolja. A tavaszi fertőzési veszély minimálisra csökkenthető, ha a kórokozó áttelelő alakjának kifejlődését megakadályozzuk. A nyugalmi időszak végén (kora tavasszal) szükségessé váló kémiai védekezés elvégzését a külső tényezők (fagy, csapadék, stb.) gyakran megnehezítik, lehetetlenné teszik. A problémát részben megoldaná, ha a permetezést nem akkor, hanem most végeznénk el. Hatásos védekezési módszer az őszi lombfertőtlenítés, a lombhullást közvetlenül megelőzően vagy a lombhulláskor.

Az őszi rezes lemosó permetezést érdemes közvetlenül a lombhullást megelőzően elvégezni, mert a lehullott leveleken a vastag lombréteg miatt már nem tudjuk a leveleket átitatni. A rezes lemosás a lisztharmatot kivéve a gombabetegségek ellen alkalmazható.

A fát is etetni kell

Az almafalisztharmat elleni védekezés során nagyon fontos tavasszal a Nagy Sándor-féle metszés. A módszer lényege, hogy a fertőzött vesszőket – a fertőzés mértékétől függően - egyharmadáig, feléig visszavágjuk vagy tőből eltávolítjuk. A metszést kénes kezelésekkel kiegészítve sokat tehetünk a lisztharmat ellen. A lisztharmat kondicionális betegség, ezért ha fáink tápanyaggal, vízzel jól ellátottak, akkor ellenálló képességük megnövekszik, így a védekezések száma csökkenthető. Előbbiek alapján fontos feladat az őszi tápanyag utánpótlás, melyre legcélszerűbb lenne az istállótrágya használata. Ha a műtrágyázás mellett döntünk, azt érdemes talajvizsgálatra alapozni. Az őszi időszak a meszezésre is kiválóan alkalmas, melyet különösen a csonthéjas fák hálálnak meg, a mész növeli az almástermésűeknél a gyümölcs eltarthatóságát. HBN

 

Vértetű, szövőlepke és társaik

Az almatermesztők gyakran találkozhatnak manapság vértetűvel. A kártevő telelésre lehúzódik a talajrepedéseken át a felső gyökerekre, és a tősarjak gyökérnyaki részére. A fagyokig elvégzett tősarjazással eredményesen csökkenthetjük egyedszámukat. A másik ősztől tavaszig végezhető mechanikai módszer a kéregápolás, melyhez kéregkaparó, esetleg gyökérkefe használható.

Ha a mechanikai védekezés mellett maradunk, akkor az ősz folyamán végezhető a lehullott, fertőzött lomb és a fán maradt moniliás gyümölcsmúmiák összegyűjtése is. Az összegyűjtött lombot el kell égetni, vagy jól a talajba forgatva elősegíthetjük annak korhadását. A lombozatot a talajba forgatást megelőzően kezelhetjük nitrogéntartalmú műtrágyák, például karbamid 5 százalékos oldatával, mely hatékonyan gátolja a gombabetegségek szaporító képleteinek a kialakulását. Utóbbi technológiával a lombozatban telelő aknázómolyok egyedszáma is gyéríthető.

Az amerikai fehér szövőlepke hernyófészkei még sok helyen láthatóak, a fertőzött ágrészeket vágjuk le, égessük el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!