Hajdú-Bihar

2011.09.21. 14:23

Hagyományos ketrecben tilos tojótyúkot tartani

Debrecen - Tyúkonként legalább 750 cm2 ketrecterületet és legalább 15 cm-es ülő rudat kell biztosítani.

Debrecen - Tyúkonként legalább 750 cm2 ketrecterületet és legalább 15 cm-es ülő rudat kell biztosítani.

1999-ben fogadta el az Európai Unió Tanácsa a tojótyúkok védelmére vonatkozó minimumkövetelmények megállapításáról szóló irányelvet, mely 2012. január 1-től többek között megtiltja a tagországoknak a tojótyúkok hagyományos ketrecben tartását. Ez azt jelenti, hogy 2012 januárjától csak olyan – „feljavított” – ketrecekben lehet majd tojótyúkot tartani, amelyik megfelel a brüsszeli állatjóléti előírásoknak.

Körülírták

Tyúkonként legalább 750 cm2 ketrecterületet és legalább 15 cm-es ülő rudat kell biztosítani. Gondoskodni kell egy korlátozás nélkül használható etetővályúról, melynek tyúkonként legalább 12 cm hosszúnak kell lennie. Ezen felül minden szárnyasnak két szelepes, vagy két csészés itatóhoz kell hozzáférnie, illetve a ketrecnek rendelkeznie kell tojófészekkel és kaparótér alommal. A ketreccseréket a Vidékfejlesztési Minisztérium 10 millió 793 ezer 308 eurónak megfelelő forintösszeggel, de legfeljebb 3 milliárd forinttal támogatja, melyből egy pályázó minimum 1,2 millió forint, de legfeljebb 200 millió forint összegű támogatást vehet igénybe. Támogatási kérelmet működő, tojást termelő tojótyúk tartó telepként nyilvántartásba vett baromfiteleppel rendelkező ügyfelek nyújthatnak be. A támogatási kérelmet 2011. szeptember 1. és szeptember 30. között postai úton lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ügyfél lakóhelye, vagy székhelye szerint illetékes megyei kirendeltségére.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!