Hajdú-Bihar

2011.07.29. 09:05

Nézőpont: A „legbűnösebb városban” élünk?

<em>Egyáltalán nem bűnös! Sőt, inkább – bizonyos tekintetben – áldozat! A tömegtájékoztatás áldozata Debrecen július 28-án. Mert ugye milyen jól hangzanak a következő címek: „A bűnös város”, „Ismét a legbűnösebb város”, és még folytathatnám a hasonló címeket, amelyeket csütörtökön a Debrecenről leginkább fontosnak tartott hírként adtak újságok, portálok, hallgatható és nézhető hírforrások.</em> <strong>Kovács Zsolt jegyzete</strong>

Egyáltalán nem bűnös! Sőt, inkább – bizonyos tekintetben – áldozat! A tömegtájékoztatás áldozata Debrecen július 28-án. Mert ugye milyen jól hangzanak a következő címek: „A bűnös város”, „Ismét a legbűnösebb város”, és még folytathatnám a hasonló címeket, amelyeket csütörtökön a Debrecenről leginkább fontosnak tartott hírként adtak újságok, portálok, hallgatható és nézhető hírforrások. Kovács Zsolt jegyzete

E sorok olvasói között kötve hiszem, hogy valaki ne tudná: a megyei jogú városok között 2009 után 2010-ben is Debrecenben vált ismertté a legtöbb bűncselekmény. És hogy még szenzációsabb legyen a hír, rögtön utána teszik, hogy Miskolcon, Nyíregyházán és Szolnokon együttesen nem derült fény annyi bűncselekményre, mint Debrecenben.

Ám milyen jól hangzik rásütni egy városra a bűnös szót, főleg akkor, ha már egy esztendővel ezelőtt is akként lehetett emlegetni. Az talán teljességgel érdektelen, valójában mi húzódik meg a szokatlanul magas ismertté vált bűncselekményszám mögött.

Vagy ha valamelyik „médejamunkást” érdekli is, és veszi a fáradtságot, hogy utánajárjon a valódi oknak, tuti, nem ezzel kezdi a hírt, mert így kevésbé eladható az infó. Ugyanakkor nem tudhatom, megfordult-e valamelyik kollégában az a gondolat, hogy aznapi műve címével mekkora erkölcsi kárt okoz Debrecennek. A városhoz kötődőknek azonban a képlet egyszerű: messze élők írhatnak bármit is, tudjuk, nem rosszabb Debrecen közbiztonsága mint Miskolcé, Nyíregyházáé, Szolnoké – és ez is statisztika, csak éppen másmilyen.

A teljesség kedvéért: egy Debrecenhez köthető társaság 2009-ben 12 678, 2010-ben 10 833 rendbeli csalást követtek el az országban. Ha ezt kivesszük, Debrecen máris a középmezőnyben van. És ez is a hírhez tartozik!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!