Hajdú-Bihar

2011.06.23. 19:21

Félreértelmezik a KRESZ-t a debreceni közteresek?

<p>Nem mindennapi esetről számolt be a napokban egy debreceni panaszos az egyik autós blogon. Az autós kálváriája a Leány és Rákóczi út kereszteződésének torkolatában kezdődött, ahol a közteresek szerint nem parkolhatott volna, így megbüntették. A KRESZ azonban mintha másként rendelkezne.</p>

A következő történetet az autozz.blog.hu-n (http://autozz.blog.hu/2011/06/17/a_hatosag_nem_tudja_a_kresz_t?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index) tette közzé egy debreceni autós, akit még tavaly büntettek meg a közteresek Debrecenben. A vélemények ütközése a Leány utca és a Rákóczi út kereszteződésénél kezdődött, ahol az amúgy korábban szakoktatóként dolgozó panaszos autójára kerékbilincs kerül.

No, de lássuk a történetet:

Tavaly októberben történt velem, és még a mai napig nincs vége. Nem tudom, hogy a többi városban mi a helyzet, de itt Debrecenben a közterület-felügyelet előszeretettel bilincseli le a szabálytalanul várakozó autókat, majd perceken belül érkezik a "lopósautó" és szállítják a telephelyükre, ahol harmincpárezer forintért ki is válthatod.

Úgy gondolom, hogy elég jól ismerem a kreszt (közel tíz évig oktattam), és nem is volt még problémám, kivéve egy-két sebesség túllépést, ahol én voltam a hülye (vagy az asszony idegesített éppen).

Épp a belvárosban volt dolgom, pontosan a Leány utcán, de mivel ott megállni tilos, ezért oda be sem hajtottam, hanem a Leány u.-Rákóczi út kereszteződés úttorkolatával szemben leparkoltam. Örültem, hogy a belvárosban találtam egy olyan helyet, ami nem fizető és a várakozásom is szabályos. Manapság ez ritka.

Örömöm egészen addig tartott, amíg a dolgom végeztével az autómhoz igyekezve azt látom, hogy négy közterület felügyelő és két "lopósautó" szorgoskodik az autóm körül. Odaérve látom ám, hogy tényleg nem lopták a napot, fel is rakták a kerékbilincset, el ne menjen a paciens, amíg el nem tudják szállítani. Erőt véve magamon, udvariasan köszönök (szívem szerint sok mindent kívántam volna nekik ott, csak jót nem) és megkérdezem tőlük, hogy mi a probléma?

- Rossz helyen parkol.

- Megkérdezhetem, hogy miért?

- Mert ott egy megállni tilos tábla - és visszamutat egy táblára, amiről tudtam, hogy ott van.

- Ez pedig itt egy útkereszteződés, ahol állok, amelynek a kezdete feloldja a megállni tilos tábla hatályát - próbálok érvelni.

- Rosszul tudom, mert a végéig tart, de ez őt amúgy sem érdekli, mert különben is útkereszteződésben állok, ahol nem szabad.

Puff!! Itt már tudtam, hogy teljesen felesleges veszekedni velük, csak a pénzt akarják beszedni. Azért még megkíséreltem, de inkább csak kíváncsiságból, hogy ehhez vajon mit szól?

- Valóban jól tudja, hogy útkereszteződésben tényleg nem szabad megállást végrehajtani, de ez alól kivételt képez az úttorkolattal szemben történő megállás, ahol abban az esetben, ha a be és a kikanyarodó járművek haladását nem akadályozzák, szabályosan megállhat, márpedig én itt nem akadályozok senkit (mellettem még közel három forgalmi sávnak megfelelő hely volt).

Válasza rövid és lényegre törő volt: - Ezt is rosszul tudja.

Ezek után viszont megtudtam, hogy harmincvalahányezerért elviszik az autómat, vagy tizenháromezerért leszerelik a bilincset. Ja és fellebbezhetek nyugodtan a rendőrségen, nyolc napon belül.

Nem vártam meg a nyolc napot, azonnal a rendőrségre siettem, hogy elpanaszoljam bánatom. Odaérve a bejáratánál két rend őre hamar meg is kérdezte, hogy milyen ügyben jöttem. Miután elmeséltem, hogy jártam, közölték is velem, hogy ezért felesleges volt idejönnöm, mert útkereszteződésben nem szabad megállni.

Itt már nem nagyon volt kedvem sírni, nevetni, magyarázkodni, mondtam, hogy nem baj, én azért szeretném azt a panaszt megtenni, hívjanak valami közlekedési szakértőt, akivel lehet beszélni.

Az ügyem itt kezdett "jó" fordulatot venni, miután a rendőrség a helyszíni szemlét is megtartotta (kb. másfél hónap után), rekonstruálva az esetet a közterületesekkel együtt. Majd meg is kaptam a határozatot (kb. megint másfél hónap után), hogy a büntetésem jogszerűtlen volt, szabálysértést nem követtem el és felszólították a közterületeseket, hogy fizessék vissza a pénzem. Újból jött egy levél (kb, megint másfél hónap múlva), miszerint a közterület-felügyelet megtámadta a bíróságon a rendőrség álláspontját, miszerint a rendőrség rosszul tudja... és igencsak mehetek bíróságra is tanúskodni.

Lassan tíz hónapja jogtalanul megbüntettek tizenháromezer forintra és tényleg nem a tizenháromezer forintomról van szó. Azt azért már megtudtam, hogy tavaly nyáron ebből a kereszteződésből közel hatvan járművet szállítottak el, ezek szerint jogtalanul. Az elmúlt héten többször láttam a felügyelőket, most mérőszalaggal szaladgálnak, mérik a kereszteződések közelében álló autókat és jaj azoknak, akik elvétenek tíz-húsz centit! Az 5 méter az 5 méter.

Ön szerint a hatóságnak vagy a panaszos autósnak van igaza a történetben? Véleményét Ön is megírhatja fórumunkon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!