Hajdú-Bihar

2011.06.16. 13:39

Egyelőre nincs pénz az Égerházi Imre Emlékház felújítására Hajdúhadházon

<p>Hajdúhadház - Az éppen egy éve, hogy megyénkben is nagy pusztítást végzett az orkán erejű szél, amely többek között alaposan megrongálta az Égerházi Imre Emlékházat is.</p>

Forráshiány miatt azóta várat magára a 2001-ben elhunyt festőművész alkotásainak, valamint a Holló-emlékszoba gyűjteményének helyt adó épület rendbe hozatala.

Nem szándék, hanem pénz hiányzik az emlékház felújításához 

Az önrészt sem tudná kifizetni az önkormányzat az emlékház felújításához. 

Égerházi Imre munkássága a város kiemelkedő értéke, művei méltán híresek a nagyvilágban, így emlékháza megőrzése is a tervek között szerepel – tudtuk meg Csáfordi Dénes polgármestertől. Ám, mint mondta, az anyagi források hiánya miatt a közeljövőben nem valószínű, hogy rendbe tudják hozni az egy esztendeje megrongálódott épületet. 

Mindent javítani kell az emlékház tetején kívül

A júniusi pusztító vihart követően még tavaly felújították a tetőt mintegy három millió forintért. Új cserép került a gerendákra, de javítani kellene a padlást és a falat, ami az előző év csapadékos időjárása miatt megrepedt. Az ajtók, ablakok is cserére szorulnak. Szükség lenne a padló és a lábazat felújítására, és az új vakolat felhordása is. A munkálatok pontos összegének feltérképezése még nem történt meg, de több millió forintba kerülne, amit az önkormányzatnak kellene állnia központi keret híján. A polgármester tájékoztatása szerint Hajdúhadház is nagy költségvetési hiánnyal indította az évet, és jelenleg a kötelező építkezésekre és felújításokra költhetnek (családsegítő, bölcsőde építése, útépítés). Pályázni lehetne, de most az önrész előteremtése is nehézséget okozna. 

Jó helyen az Égerházi alkotások

Hogy a nyirkos, vizes környezet ne károsítsa, az emlékházban található alkotásokat tavaly a városi galériába szállították, biztonságos tárolásuk megoldott. Csáfordi Dénes még hozzátette: sok önkéntes, az önkormányzat és a városgondnokság emberei is azon lennének, hogy az emlékházat minél hamarabb egykori állapotában látogathassák az érdeklődők, ehhez szívesen fogadnak felajánlásokat is.

HBN 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!