Hajdú-Bihar

2008.08.25. 11:56

Egyedül egy kilométert se mehessen!

<p>Míg jelenleg csak az ötödik sikertelen járművezetői vizsga után kell elvégeztetni a tanulóval a pályaalkalmassági pszichológiai tesztet, a jövőben ez a 18 év alattiak esetében a jogosítvány megszerzésének feltétele lenne.</p>

Pontosabban csak az egyik feltétele, hiszen Kondorosi Ferenc, az új rend kormánybiztosa más szigorításokat is kilátásba helyezett. Így például a jogosítvány megszerzése után 30 ezer kilométer megtételéig felnőtt sofőrnek kellene gardírozni az ifjú járművezetőt, sőt azt is megfontolandónak tartják, hogy felemeljék-e 18, esetleg 20 évre a jogosítvány megszerzéséhez ma előírt 17 éves alsó korhatárt.

Az oktató szemével

„Ha valamire jogosultságot adunk, azt nem szokás utólag korlátozni — reagált az elképzelésekre Cseresnyés László, a debreceni Berton Autósiskola vezetője, hozzátéve, hogy embere válogatja, ki, mennyire érett 17 évesen a járművezetésre.

Az életkor tervezett felemelése kapcsán arra emékeztetett, hogy ez EU-elvárás is, hiszen egy tagállamban sincs ilyen alacsony alsó korhatár. Szerinte a hazai járművezető-képzés színvonala jó, de a tanulóknak is fel kell nőni a feladathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!