Hajdú-Bihar

2007.12.07. 10:48

Közkinccsé vált Bán Imre könyvtára

<p>Debrecen – Tanulják meg becsülni a régi könyvtárakat, könyveket, kiadásokat! – Bán Imre erre intette hallgatóit, s ezt tartja megszívlelendőnek a bölcsészkar is, amikor átvette néhai professzora négyezer kötetből álló hagyatékát. <dia width="850" height="630" alt="Közkinccsé válik ma Bán Imre könyvtára 2007.12.07."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/K_zkinccs__v_lik_ma_B_n_Imre_k_nyvt_ra_2007/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Közkinccsé válik ma Bán Imre könyvtára 2007.12.07." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-B%C3%A1n%20Imre%20hagyat%C3%A9k1%20DI_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" />&#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/ban-imre-hagyateka/cn/haon-news-hbn_01-20071207-100341"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Az adományozásról [.pdf - 98KB]</B></A></A></p>

Bán Imrének (1905–1990), a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar egykori dékánjának és a régi magyar irodalomtörténet nemzetközileg is elismert, nagy hírű professzorának az volt a vágya, hogy az évtizedek alatt gondosan, tudós módon gyűjtögetett könyveiből összeállt, mintegy négyezer kötetes bibliotéka ne maradjon rejtve a Nagytemplom tőszomszédságában lévő családi fészek ódon könyvespolcain – fogalmaz a meghívó ismertetőjében Fazakas Gergely Tamás. –

Azt akarta, hogy kollégái, tanítványai, a korszak kutatói is megismerhessék, forgathassák köteteit, láthassák az ezekbe írt szerzői dedikációkat. Hiszen a középkori, a reneszánsz és a barokk irodalom, a francia és az olasz művelődéstörténet, a magyar protestáns egyháztörténet kiváló kutatójaként, a művészet- és a zenetörténet értő olvasójaként és nem utolsó sorban bibliofilként – főként a könyvtár minőségét, egységességét és kuriózumait tekintve – igen jelentős állományt tudhatott magáénak élete végére.

A 2007-es Debreceni Könyvszemlétől kezdve már nemcsak a katalógus, hanem maguk a könyvek, sőt Bán Imre kéziratai is hozzáférhetők egykori kollégái, tanítványai és az újabb tudósnemzedékek számára. A család nagylelkű felajánlásának köszönhetően a professzor egykori kedves munkahelye, a Magyar és Összehasonlító Irodalomtudományi Intézet könyvtárát gazdagítja különgyűjteményként, méltó helyen, a Bölcsészettudományi Kar által biztosított doktoranduszi munkaszobában.

Az ünnepélyes átadásra 2007. december 7-én 12 órakor kerül sor a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanácstermében.

 

16 35

Pelyvás Péter tudományos és külügyi dékánhelyettes biztosította a jelenlévőket pénteken az egyetem bölcsészkarának tanácstermében, amikor is a kar átvette a nagy hírű irodalomtörténész, Bán Imre (1905–1990) gyűjteményét a professzor lányától, Périné Bán Évától.

A gyűjtemény már egy ideje az egyetemi könyvesbolttal szemben lévő helyiségben honol, tudományos feldolgozás alatt állt, s a letétbe helyezésről szóló dokumentum pénteki aláírásával immár hivatalosan is az ifjú tudósok kutatási céljait szolgálja – mint arra Debreczeni Attila tudományos rektorhelyettes rámutatott.

A kis könyvtárhelyiségben az érdeklődők kamarakiállítást is megtekinthettek a jeles kollekció legrégibb darabjaiból.

 Továbbihírek: http://egyetem.haon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!