Hajdú-Bihar

2007.11.18. 17:21

Filmek, Frida, tudósok

<p>Debrecen - November harmadik hetében is többféle film, koncert, konferencia és egyébb kulturális rendezvények közül lehet választani a Debreceni Egyetemre látogatóknak. A DAB mellett a könyvtárak is többféle programot kínálnak.</p>

November 20-án, kedden 12 órakor a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának előterében emlékkiállítás nyílik Frida Kahlo születésének 100. évfordulójára. A zenés megnyitó után köszöntő beszédet mond Glant Tibor az Észak-Amerikai Tanszék tanszékvezetője és Denis Reynaud a mexikói nagykövetség kulturális attaséja. 12. 30-tól Agustín Cadena mexikói vendégprofesszor tart előadást a könyvtár Ausztria Gyűjtemény termében Frida Kahlo szerepéről a mexikói kultúrában. A festőművésznő életéről készült játékfilmet szerdán, a dokumentum filmet pedig csütörtökön vetítik a Médiatárban.

 

14 órakor a DAB Thomas Mann utcai székházának B. termében Pethő József a Tananyag-fejlesztési program a Nyíregyházi Főiskolán a magyar alapszakos képzéshez rendezvénysorozat keretében, „Jelentéstan” címmel tart előadást.

15 órától szintén a DAB-ban „10 éves az Orvosdiagnosztikai Laboratóriumi Analitikus (ODLA) képzés” címmel az MTA DAB Klinikai Kémiai Munkabizottság rendezvénye kezdődik. Góth László az ODLA 10 évéről és Nagy Erzsébet az ODL technológus képzésről fog előadást tartani. Végül a végzett és jelenlegi hallgatói véleményeit hallgatják meg.

 

16 órától ugyancsak a DAB-ban „A magyarországi orvoslás története: sebészet és társszakmák” címmel az MTA DAB Orvostörténeti Munkabizottság programja következik. Varga Attila, egyetemi docens köszöntője után a következő előadások hangzanak el:Lukács Géza, az MTA dr.:A magyar sebészet története; Ács Géza, egy. doc.: A magyar traumatológia története;Tóth Csaba, az MTA dr.: Az urológiai történetéből;


19 órakor kürt tanszaki hangverseny kezdődik a Zeneművészeti Karon.

November 21-én, szerdán 10 órától a Magyar Tudomány Ünnepe keretében rendezvényt tart a DAB Mezőgazdasági Szakbizottsága, melyen a kerek születésnapi évfordulót ünneplőket köszöntik. 80 évesek: Dr. Kurucz Gyula, Dr.Szász Gábor, Dr. Vadász László; 75 évesek: Dr. Bodó Imre, Dr. Loch Jakab, Dr. Nyíri László; 70 évesek: Dr. Csizmazia Zoltán, Dr. Hodossi Sándor, Dr. Tanyi János; 65 éves: Dr. Szabó Gábor; 60 éves: Dr. Blaskó Lajos; Zárásként kötetlen beszélgetés következik a tudósok és a tudósjelöltek között.

 

13.30-kor „Bottal üthetjük –az ütőhangszerek sokszínű világa” a Sonus ütő együttes hangszerbemutató előadása kezdődik a Zeneművészeti Karon.


17 órakor kezdődik a Helytörténeti Est a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárban. Az est témája a Tokaji Írótábor, ez alkalommal Székelyhidi Ágoston, Bényei József és Márkus Béla, Csikos Sándor színművész közreműködésével invitálnak irodalmi-olvasói fórumra. A nemzetközivé növekedett, évente megrendezésre kerülő hírneves irodalmi kör a magyarság kultúráját és irodalmi értékeit őrzi és terjeszti. Az alapítók és az alkotók révén Hajdú-Bihar megyéhez erős szálakkal kötődő Tokaji Írótábor ez évben 35 éves, ami különösen aktuálissá teszi a rendezvényt. A közönség megismerheti az Írótábor megalakulásának körülményeit, kapcsolatukat a népi írókkal, nemzetközi fórummá fejlődését és a szerveződés célkitűzéseit, eredményeit.


18 órától az Élettudományi Épület Kenézy Könyvtárának Médiatárában a „Frida”című játékfilmet vetítik. A belépés ingyenes.

 

19 órától a Debreceni Egyetem Főépületének Auditórium Maximum termében a „Grindhouse” (Halálbiztos) című filmet vetítik a Mentálhigienés Filklub keretében. A Quentin Tarantino által rendezett amerikai horrorfilm után kötetlen beszélgetés következik Gesztelyi Tamás mentálhigiénikussal.


20 órától a „Zugvögel... einmal nach Inari” (Vasútrakelők) című német filmet vetíti a Debreceni Német Kulturális Fórum. A mozi helyszíne: Zeneművészeti Kar, 16. terem. A belépés díjtalan.

November 22-én, csütörtökön 10 órakor "Schola Europaea: Európa értékei - az értékek Európája" címmel kezdődik a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB), a DAB Bölcselet-, Művészet- és Ókortudományi Szakbizottsága, (a BTK Klasszika-filológiai Tanszékével együtt) Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE ), BTK, Klasszika-filológiai Tanszék Program közös kétnapos rendezvénye.

A programcímek és előadók:

A klasszikus antikvitás erkölcsi hagyatéka: Ritoók Zsigmond, az MTA r. tagja, Maróth Miklós, az MTA r. tagja, Steiger Kornél, kand. (ELTE), Takács László, kand. (Eötvös Collegium), Németh György, az MTA dr. (ELTE, DE), illetve Bugár István, egy. adj., Havas László, az MTA dr., Simon Attila, egy. doc. D. Tóth Judit, egy.adj. (DE). Külföldi résztvevők: Charles Guittard (Paris) és Thomas Köves-Zulauf (Marburg, a DE díszdoktora);

Az Árpád-házi szentek morális öröksége: Szent István és Szent Imre: Solymosi László, az MTA dr. és Havas László, az MTA dr. és Dér Teréz, egy. adj. (SZTE )valamint Szent Margit: M. Nagy Ilona, PhD, (DE), illetve Szent Erzsébet: Monika Rener, Marburg, Klaniczay Gábor, az MTA dr., Prokopp Mária, egy. tanár (ELTE);Szent László: Madas Edit, az MTA dr., (OSZK).

Az Árpád-házi szentek barokk kori továbbélése: Bitskey István, az MTA l. tagja, Szörényi László, az MTA dr. (MTA Irodalomtudományi Intézet, Szegedi Egyetem).

A modern Európa erkölcsfilozófiai irányzatai és a globalizáció: Hegel - Novákné Rózsa Erzsébet, az MTA dr.Jacques Maritain és az emberi jogok G. Papini, Turgonyi Zoltán, Frenyó Zoltán és Denis de Rougemont G. Turchany - Dijon, Erős Vilmos, PhD.


16 órakor az Kenézy Élettudományi Könyvtár Médiatárában a „Frida” című dokumentumfilmet vetítik.18.30-tól a Frida Kahlo emlékkiállításhoz kapcsolódóan mexikói ételeket lehet fogyasztani a Pálma étteremben 10%-os kedvezménnyel.

 

November 23-án, pénteken 10.30-kor Gyarmati Pál professzort köszöntik a DAB székházban a Magyarhoni Földtani Társulat Alföldi Területi Csoport és az MTA Debreceni Területi Bizottság szervezésében, majd geológiai előadások lesznek hallhatók.
10.40 – 11.00 Kozák Miklós: Gyarmati Pál köszöntése és munkásságának bemutatása
11.00 – 11.25 Gyarmati Pál: 48 év földtani térképezésének tapasztalatai
11.25 – 12.30 Mátyás Ernő: A zeolit felhasználása és a zeolitipar fejlődése napjainkban
13.30 – 13.45 Póka Teréz: Gyarmati Pál és az új magyar vulkanológiai iskola
13.45 – 14.00 Szederkényi Tibor: Banatit asszociáció jelenléte a Dél-Alföld aljzatában
14.00 – 14.05 Viczián István: A Dél-Dunántúli vörösagyagok Kárpát és Dinári kapcsolatai
14.05 – 14.20 Kovács-Pálffy Péter – Velledits Felicitász – Kónya Péter - Földvári Mária –Gálné Sólymos Kamilla: Nordstrandit – újabb Magyarországi lelőhely
14.20 – 14.35 Dávid Árpád – Püspöki Zoltán – Deák János: Negyedidőszaki őskörnyezeti rekonstrukció szedimentológiai és paleoichnológiai módszerekkel a Levelek ÉK-I. kutatófúrás anyagán
14.35 – 14.50 Farkas Anna: Új típusú litotéka a Vatyai kultúra kőeszközeinek archeometriájához
15.10 – 15.25 Márkus Róbert: Villamos ívfényes acélgyártási salakok környezettudatos kezelési lehetőségeinek összehasonlítása
15.25 – 15.40 Kelemen Éva – Rózsa Péter: Történeti habarcsok datálási lehetőségei a „hidraulikus tényező” segítségével
15.40 – 15.55 Gönczy Sándor: Vulkanológiai vizsgálatok a Szinyák területén (Kárpátalja)
15.55 – 16.10 Szepesi János: Miocén riolitvulkán rekonstrukciója Abaújszántónál
16.10 – 16.25 Csámer Árpád: Magma – felszín alatti víz kölcsönhatás szerepe késő miocén andezit piroklasztitok képződésében a Tardonai-dombságban
16.40 – 16.55 Nagy Richárd: Pinceminősítés elve és lehetőségei bükkaljai példákon
16.55 – 17.10 Koleszár Péter–Papp István–Dedák Dalma: Ómassai nyersanyagok és kohósalakok vizsgálata
17.10 – 17.25 McIntosh Richard – Kozák Miklós: Tektonikai rekonstrukció a Garadna-völgy körzetében
17.25 – 17.40 Buday Tamás – Kozák Miklós: Mélyszinti geotermális hőkivétel lehetőségei és tapasztalatai
17.40 – 17.55 Osváth Rita: A földtani felépítés szerepe a Tokaji Nagy-hegy tájfejlődésében
17.55 – 18.10 McIntosh Richard – Bálint Béla: A tektotéka, mint a Bükk tektonikai térképezésének új típusú adatbázisa

14 órakor kezdődik a „Bottal üthetjük –az ütőhangszerek sokszínű világa” a Sonus ütőegyüttes hangszerbemutató előadása a Zeneművészeti Karon.

További hírek: http://egyetem.haon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!