Hajdú-Bihar

2007.10.04. 17:01

Vélemények ütköztek szemét-ügyben

<p>Berettyóújfalu - Kérdések és válaszok találkoztak vagy – ahogyan a résztvevők egy része érezte – kerülték el egymást a hulladékgazdálkodással kapcsolatban rendezett Napló-vitán szerdán késő délután a berettyóújfalui Művelődési Központban. <dia width="850" height="630" alt="Napló-vita Berettyóújfaluban 2007.10.04."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Napl__vita_Beretty__jfaluban_2007_10_04_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Napló-vita Berettyóújfaluban 2007.10.04." /></a></dia></p>

A fórum aprópója az volt, hogy a városban és térségében két hónapja az Uniós jogharmonizáció eredményeképp bevezették a kötelező szemétszállítást. A lakosok háztartásonként kaptak egy-egy 120 literes szemetes kukát, amit hetente ürítenek a Bihari Hulladékgazdálkodási Kft kukásautói.

Miért kell ilyen gyakran űríteni, miért nem kisebb a kuka, miért nem lehet zsákban kitenni a szemetet –ezek voltak a legmarkánsabb kérdések. A közel két órás vita során a szemétszállítás igénybevételének kötelezettségét sokan kifogásolták, ám nincs mit tenni, ezt rendelet szabályozza.

Többen kifogásolták, hogy ők nem kötöttek szerződést a Bihari Hulladékgazdálkodási Kft.-vel, így nem értik, milyen alapon viszik kell nekik ezért fizetniük.

Ez nem vita tárgya – mondta Markó Csaba a kérdésre válaszolva . Az önkormányzatnak kötelező megszervezni a hulladékszállítást, a lakosságnak pedig kötelező ezt igénybe venni.

Kisebb kuka vagy zsák? A válasz: nem.

Vannak, akik inkább zsákba gyűjtenék a szemetet, vagy kisebb kukát kérnének, érvként felhozva, hátha nem kerül annyiba. Simon Péter ügyvezető elmondta, ők nem az elszállítandó szemét mennyisége után kérnek pénzt: a kiszállást, ezzel együtt az üzemanyagot, a sofőrt mind ki kell fizetni.

Az teljesen mindegy, hogy 60 vagy 120 literes kukáért, esetleg zsákért szállnak ki. Negyven település működik együtt, és mindegyik a kukás megoldást fogadta el. A zsák sérülékenyebb, kiharaphatják a kutyák, a szemét szétszóródhat.

A kukákért nem kell külön fizetni, azt tartalmazza a szemétszállítás díja, amit takarékossági okokból negyedévente kérnek a lakosságtól. Így lehet spórolni a havi számlázáson, postaköltségen, adminisztráción.

 Felvetődött a probléma, mi lesz a hátrányos helyzetű idős emberekkel, akiknek nehézséget jelent kifizetni a szemétszállítási díjat. Az önkormányzat eddig az olyan háztartásokban, ahol mindenki 70 éven felüli volt, kifizette helyettük a szolgáltatást – válaszolt Szeifert Ferenc. Hogy ez így lesz-e a jövőben is, arról a csütörtöki testületi ülésen döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!