Hajdú-Bihar

2007.10.08. 06:27

Több mint fele rokkantkártyával parkol

<p>Mintegy 80 ezer személyautót tartanak nyilván Debrecenben, melyek közül több mint 9 ezer hivatalosan jár ingyenes parkolásra jogosító kártyával. Csaknem fele a súlyos mozgáskorlátozottsága miatt adómentességet is élvez.</p>

Információink szerint volt már rá példa, hogy amikor az adóügyi osztálytól visszakérdeztek az orvosra (mit is igazolt valójában?), kiderült, az eset mégsem olyan súlyos. De visszakérdezni ritkán szoktak. Ha a papír precízen ki van töltve, nincs rá okuk.

A mozgáskorlátozottakparkolása nem érinti a társadalombiztosítást, így nem is ellenőrzik. Ezt Czifra Árpád, a megyei egészségbiztosítási pénztár osztályvezetô főorvosa mondta, hozzátéve: az önkormányzat mégsem teljesen tehetetlen: ha az a gyanú támad, hogy valaki jogosulatlanul kapott igazolást, felülvizsgálatot kérhetnek az ANTSZ-nél működő szakfelügyelő főorvosi hálózattól. (Tudomásunk szerint erre még nem volt példa.)

Megkérdeztünk Babály Sándor debreceni háziorvost, milyen gyakori, hogy „rokkantsági igazolásért” folyamodnak a páciensei, s ellenőrizte-e már bármely hatóság az ebbéli tevékenységét. Nem ellenőrizték, mondta az orvos, aki pontos nyilvántartást vezet. Tudja, kinek mikor hány évre szóló igényléshez adott igazolást – évente általában 6-7-et. Szerinte tisztább lenne a rendszer, ha településenként egy-egy független orvoscsoport döntene az igazolások kiadásáról.

A megkérdezett közterületfelügyelők szerint egyes munkahelyek környékén az autóknak több mint fele „rokkantkártyával” parkol. Ez azért sok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!