Szponzorált tartalom

2021.03.26. 11:55

Lakáshitel esetén milyen ingatlanokat fogadnak el hitelfedezetként?

Lakásvásárlás előtt állsz, de mindenképpen hitelre van szükséged? A bank valamilyen biztosítékot szeretne? De mit fogadnak el hitelfedezetként? Csak a lakást, amiért a kölcsönt szeretnénk felvenni, vagy a garázst, ahol az autónkat tároljuk, az üzletet, ahol a vállalkozásunk működik, esetleg a néhai nagyszülőktől örökölt üres, beépítetlen telket, vagy a horvát tengerparton lévő nyaralót? Nézzük a lehetőségeket!

Sale purchase contract to buy a house, Real estate agent are presenting home loan and giving keys to customer after signing contract to buy house with approved property application form.

Hitelfedezetként fel nem használható ingatlanok

A legfontosabb szempont, hogy a biztosítékként kínált ingatlan Magyarország területén legyen – a külföldi nyaraló tehát kilőve. Kiemelten kezelik a pénzintézetek, hogy a hitelfedezetként ajánlott ingatlan magánszemély tulajdonában legyen – vagy a hitelcél szerinti ingatlan esetén oda kerüljön. Hiába van a jól menő vállalkozásunk nevén egy sokat érő telek, vagy ház, a kölcsönigénylés szempontjából lényegtelen – vagyis az vállalkozásunknak otthont adó üzletet is kihúzhatjuk a lehetséges jelöltek listájáról. Ha sikerül meggyőznünk a kedvenc nagybácsinkat, hogy kvázi kezesként dobja be az ügyletbe a műhelyét, sajnos a bank nem fogja azt sem elfogadni. Ha valamelyik barátunk segítségünkre sietne, és hasonló megfontolásból felajánlja, az egyébként gyönyörűen karbantartott, mondjuk a Tisza partján, a töltés oldalában cölöpökön álló pompás hétvégi házát, a hitelező bank akkor is csak a fejét rázná. Az ártérben lévő ingatlanok ugyanis nem hitelezhetőek. Szintén nem lehet az ügyletbe bevonni az úgynevezett vegyes funkciójú ingatlanokat, abban az esetben, ha a lakófunkció kisebb területű, mint az egyéb felhasználásra szánt funkció.

A hitelfedezetként felhasználható ingatlanok

Sok mindent kihúztunk, de nézzük meg milyen lehetőségeink maradtak akkor. Legtöbb esetben kézenfekvő megoldás, ha a hitelcél szerinti ingatlanra voksolnunk, ha hitelfedezetként fel kell használnunk a kölcsönzéshez. Ez lehet lakás, családi ház, ikerház (akár csak az egyik fele), hétvégi ház, nyaraló (határainkon belül, de a folyók, tavak árterein kívül). Lehet ezeken kívül vegyes funkciójú ingatlan, de csak abban az esetben, ha a lakófunkció nagyobb területű, mint az egyéb felhasználású funkció. Egyes pénzintézetek elfogadják a garázsunkat fedezetnek, no, nem azt, amit mi tákoltunk a kertben, hanem azt, amely külön helyrajzi számmal rendelkezik. Sőt egy beépítetlen építési telek is kiválóan megfelelhet a bankoknak hitelfedezetként. Ezeken felül is van még néhány lehetőség, ha hitelt szeretnénk felvenni, és biztosítékra van szükség. Emiatt érdemes állásfoglalást kérni a választani kívánt pénzintézettől.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!