Gazdaság

2017.02.09. 11:17

Mennyibe kerül az álláskeresés?

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Álláskeresőként, illetve munkanélküliként szembesülünk azzal a ténnyel, hogy az álláskeresés sajnos költséggel is jár – a befektetett energián, munkán, lelkierőn túl anyagi áldozatokat is kíván.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Álláskeresőként, illetve munkanélküliként szembesülünk azzal a ténnyel, hogy az álláskeresés sajnos költséggel is jár – a befektetett energián, munkán, lelkierőn túl anyagi áldozatokat is kíván.

Prémium szolgáltatásnak minősülnek a karrier-tanácsadók, önéletrajzírást segítő szakemberek, akik ugyan sokat segíthetnek az álláskeresésben, de a lényegi munka mégiscsak rád marad majd.

Szerencsére kimentek a divatból, és már elvétve akadnak csak olyan álláshirdetések, ahol kézzel írt levelet kell postázni, de ha mégis, a postaköltség, igényes boríték (több lapot már nem lehet kis borítékba belehajtogatni), levélpapír mind pénzbe kerül.

Állásinterjúra járni további költség: a helyi közlekedés jegyei, bérlet, autó vagy akár taxi költsége is jelentős lehet, ha rendszeresen hívnak bennünket interjúzni – márpedig az a jó az álláskeresés szempontjából, ha sokat járunk állásinterjúra.

Az öltözködés, megjelenés költségei szintén jelentősek lehetnek: egy helyre többször is kell menni, ezért több állásinterjúra is alkalmas öltözéket kell készenlétben tartanunk, ezek tisztíttatása is lehet költség, ha magunk nem moshatjuk.

Munkanélküliként mégis legnagyobb költség a mindennapi lét. A rezsi, az élelem, a lakhatás költségei akkor is felmerülnek, ha otthon vagyunk, és pl. az álláskeresés során nélkülözhetetlen az internet és a mobiltelefon is. Ha vannak anyagi tartalékaid, azokat teljesen felélni nem szabad, ahogy egyre vészesebben fogynak a tartalékok, vagy egyáltalán nincs tartalék, érdemes elvállalni bármilyen jövedelemszerző munkát.

Hogyan csökkenthetők a költségek?

Az állásinterjúk egy napra szervezésével, napi jegy vásárlással olcsóbb lehet az utazás. Keresd, mit kaphatsz ingyen: egyes karriertanácsadók, alapítványok vállalnak ingyenes segítségnyújtást, ingyenes wifi is sok helyen van, így az internethozzáférés költségei is csökkenthetők. Ha nyomtatni kell, kérd ismerősöd segítségét, ugyan a költségeket neki is ki kell fizetni, de ellentétben az erre szakosodott üzletekkel, a saját profitjától valószínűleg eltekint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!