Gazdaság

2017.02.22. 13:51

Mennyi álláskeresési járadékra számíthatunk?

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem olyan rég írtunk arról, hogy <a href="/kinek-jar-allaskeresesi-jaradek/3375395" target="_blank">ki jogosult álláskeresési járadékra</a> illetve hogy milyen papírok szükségesek az igényléshez. Most nézzük meg, hogy mennyi összeggel tudunk kalkulálni.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem olyan rég írtunk arról, hogy ki jogosult álláskeresési járadékra illetve hogy milyen papírok szükségesek az igényléshez. Most nézzük meg, hogy mennyi összeggel tudunk kalkulálni.

Fontos, hogy ha munkakeresővé válunk, akkor mielőbb keressük fel a lakóhelyünk szerinti illetékes munkaügyi központot a járadék igénylésével kapcsolatban, mert ettől a naptól fogják folyósítani majd az összeget 90 napig. Amennyiben ez idő alatt nem találunk állást akkor addig, amíg új munkahelyünk nem lesz nekünk kell befizetni magunk után a TB járulékot!

Hogyan számítják a járadékot?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatója alapján az álláskeresési járadék összegét az alapján számítják ki, hogy megnézik mennyi a befizetett munkaerő-piaci járulékunk havi átlagos összege a kérelem benyújtását megelőző 4 évben.

A járadék összege a járulékalap 60 százaléka, amely azonban nem lehet magasabb a minimálbér összegénél, azaz 127 500 forintnál (jelenlegi minimálbér) havonta – tehát maximum ennyi összeget tudunk kapni álláskeresési járadékként.


Amikor hirtelen álláskeresővé válunk, akkor a legtöbbször kétségbeesetten keressük az új lehetőségeket, szeretnénk minél előbb munkába állni. Sajnos azonban az álláskeresési időszak több hónapig is elhúzódhat, a tartalékaink folyamatosan fogynak és ez még inkább feszültebbé tesz bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!