Gazdaság

2015.10.13. 10:21

Hogyan kezeljük a rossz főnököt?

<strong>Természetesen egy vezetőnek kiemelkedő tulajdonságokkal kell bírni, néha azonban úgy tűnik, mintha felettesünk csupán csak rossz jellemvonássokkal rendelkezne. A rossz vezetés gyakori oka a munkavállalók elégedetlenségének, a munkahelyváltásnak.

Természetesen egy vezetőnek kiemelkedő tulajdonságokkal kell bírni, néha azonban úgy tűnik, mintha felettesünk csupán csak rossz jellemvonássokkal rendelkezne. A rossz vezetés gyakori oka a munkavállalók elégedetlenségének, a munkahelyváltásnak.Bármennyire is szereted a munkahelyed, könnyen az ellenkezőjére fordulhat egy rossz főnök – beosztott viszonytól. Egy rossz vezető negatívan hat az ember karrierjére és a termelés hatékonysága is csökken.

Nézzük, mit tehetünk ennek elkerülése érdekében:

1.       Képzeld magad a helyébe

Próbáld meg az ő szemszögéből vizsgálni a dolgokat. Gondold végig, milyen szerepe van a cégnél, mennyire felelősségteljes a munkaköre, milyen nehézségek hárulnak rá. Kitűzött célok felé irányítani egy csapatot, döntéseket hozni egy projekt magvalósításakor nagyon nagy nyomást jelent. Képzeld magad a helyébe! Te helyt tudnál állni? Ha megérted, ha látod mennyi és milyen jellegű kihívásokkal kell szembe néznie, talán könnyebben elfogadod a magas elvárásait és jobban tudod tolerálni a viselkedését.

 2.       Beszélj a problémákról

Beosztottként nehezen hívjuk fel a figyelmet a főnök rossz viselkedésére, pedig valahogy érdemes lenne szavakba öntened a kifogásokat. Ugyanis az idő múlásával romlik a munkahelyi morál, csökken a hatékonyság is. Ha bánt valami a munkával kapcsolatban, főleg ha úgy érzed, befolyásolja a munkateljesítményed is a legjobb döntés, ha beszélsz róla. Vitasd meg vele négyszemközt, udvariasan a gondjaidat.

 3.       Ne panaszkodj a munkatársaknak

A munkahelyi problémákról, felháborodásunkról hajlamosak vagyunk a kollégákkal pletykálkodni. De bármennyire is mérgesek vagyunk, ne mondjuk olyat, amit a főnöknek nem mondanánk. Ahogy már említettem beszélj a problémáidról, mindig jobb, ha tőled hallja a véleményed. A felettesed biztosan nagyra értékeli majd az őszinteséged.

 4.       Ne hagyd, hogy befolyásolja a hozzáállásodat

A lehető legrosszabb dolog, ha a főnököd negatív viselkedése befolyásolja a saját hozzáállásod a munkához. Ne engedd, hogy csökkenjen a teljesítményed. Összpontosíts továbbra is a legjobb elérésére és maradj pozitív mindenki felé.

 5.       Vess egy pillantást magadra

Te minden tőled telhetőt megteszel? A feladatod a lehető legjobb tudásod szerint végzed el? Becsületes dolgozónak tartod magad vagy inkább lógósnak? Lehet, hogy a főnököd nem is olyan rossz főnök, csak túl szigorú vagy hozzá, esetleg egyszer volt egy kellemetlen húzása, és azóta nem tudsz megbocsátani neki. Mielőtt a főnököt hibáztatod mindenért, vess egy pillantást a saját viselkedésedre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!