Gazdaság

2015.09.08. 11:29

Tippek a nyilvánosság előtti rögtönzött beszédhez

<strong>Rengeteget olvashatsz róla az interneten, oktató könyvek tömkelege megtalálható, ám egy hirtelen szituációban sokszor még a leggyakorlottabb előadók is kudarcot vallanak. Manapság leginkább a rögtönzött, rövidebb beszédek jelentenek kihívást. Amikor egy projekt részvevőjeként vagy egy vállalkozás vezetőjeként hirtelen felkérnek, hogy tarts egy rövidebb, összefoglaló jellegű, ösztönző beszédet.</strong>

Rengeteget olvashatsz róla az interneten, oktató könyvek tömkelege megtalálható, ám egy hirtelen szituációban sokszor még a leggyakorlottabb előadók is kudarcot vallanak. Manapság leginkább a rögtönzött, rövidebb beszédek jelentenek kihívást. Amikor egy projekt részvevőjeként vagy egy vállalkozás vezetőjeként hirtelen felkérnek, hogy tarts egy rövidebb, összefoglaló jellegű, ösztönző beszédet.

Összegyűjtöttünk néhány alapvető szempontot, melyek betartásával könnyebben kezelheted a nem várt szituációkat.

Felkészülés és próba

Ugyan rögtönzött előadásról beszélünk, de ha lehetőséged van rá, érdemes elpróbálni a beszédet. Valószínűleg van egy negyed órád arra, hogy átgondold a beszéd felépítését. A legjobb taktika, ha három-négy főbb vázlatpont mentén csoportosítod a mondanivalódat. És sokat javíthat a beszédeden, ha van időd mások előtt elpróbálni az előadást.

Személyes hangvétel

Célszerű az előadást valamilyen személyes tapasztalattal kezdened. Egy-két személyes hangvételű megjegyzés, ezek ugyanis felkeltik a figyelmet, ennél fogva sokkal könnyebb lesz kapcsolatba kerülni a közönséggel.

Az idő figyelése

Ez igazán nehéz feladat. Ne akarj félórányi mondanivalót összesűríteni, ha 5 perc áll a rendelkezésedre. Egy jól megtervezett és kiválóan előadott rövidke beszéd jobb eredményeket hozhat, mint egy hosszú, egyhangú szónoklat.

Bevezetés és összefoglalás

Használj úgynevezett mérföldköveket, vagyis az addigi mondandót összefoglaló vagy a továbbiakat bevezető kulcsmondatokat. Kezdjük a beszédet bemutatkozással és a téma felvezetésével, majd a következő szakasztól kezdve rátérhetünk a fentebb említett három főbb pontra. Lezárásként az előadás tartalmát ne feledjünk összefoglalni, illetve a felmerülő kérdésekre válaszolni.

Tehát összefoglalva: senki sem születik előadónak. Mindenki volt egyszer kezdő. Ám törvényszerű, hogy minél többet csinálod, annál jobb leszel. Folyamatos gyakorlással és tanulással egyre csökken az izgulás mértéke és könnyebben teljesíted majd a hasonló váratlan helyzeteket.

Sikeres és élvezetes előadásokat kívánunk Neked!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!