Gazdaság

2015.09.08. 11:27

Ezeket felesleges az önéletrajzba írni!

Az önéletrajz terjedelme általában 2 oldalig elfogadott, ennél hosszabb önéletrajz csak nagyon indokolt esetben lehet hatékony. Ezért is érdemes spórolni a hellyel a lapon, és csak olyan információkat beadni, amik valóban a szakmai hozzáállásodat, tehetségedet, tudásodat mutatják.

Az önéletrajz terjedelme általában 2 oldalig elfogadott, ennél hosszabb önéletrajz csak nagyon indokolt esetben lehet hatékony. Ezért is érdemes spórolni a hellyel a lapon, és csak olyan információkat beadni, amik valóban a szakmai hozzáállásodat, tehetségedet, tudásodat mutatják.

Személyes adatok

A személyes adatok rovatban csakis a kapcsolati adataidnak van helye. Telefonszámok, e-mail cím, Skype, Linkedin stb. A születési idő, lakcím csak diszkriminációs tényezőként tud működni, ezzel hátráltat. A születési hely megjelölésének végképp nincs értelme, hiszen nem értelmezhető az a kérdés például, hogy egy békéscsabai vagy egy kaposvári születésű jelentkező alkalmasabb-e egy zalaegerszegi állásra.

Tanulmányok

Általában a legmagasabb iskolai végzettség a fontos, illetve az, amelyik az adott álláshoz szükséges tudást adta. Ezért középiskola, általános iskola megnevezése általában nem kell az önéletrajzba. Kivételek persze vannak: ha abba az iskolába jelentkezel egy állásra, ahol valaha tanultál, ez egy fontos motivációs tényező lehet, érdemes kiemelni. Ha kéttannyelvű gimnáziumba jártál, és az adott nyelv ismerete fontos az álláshoz, mégiscsak érdemes beírni mikor, hol érettségiztél.

Ha többféle végzettséged van, csak azokat érdemes beírni, amik az adott álláshoz kötődnek. Lehet, hogy pl. cukrászként kezdted a karriered, de ha most a később megszerzett könyvelői végzettségeddel keresel állást, a cukrászat már nem fontos. Esetleg az önéletrajz hobbi rovatában érdemes lehet megemlíteni.

Rövid idejű munkaviszonyok

Még akkor is kihagyható az olyan munkahely a felsorolásból, ami csak néhány hónapig tartott, ha időrendben soroljuk fel a volt munkahelyeinket. Az, hogy 5-6 éve egyszer egy munkahely nem vált be, és próbaidőben véget ért a munkaviszonyod, semmit sem jelent, teljesen érdektelen.

Nem releváns munkahelyek

Előfordul, hogy néha olyan munkát is el kell vállalni, ami a bevételszerzésről szól, nem a szakmai előmenetelről. Ezzel semmi probléma, de a helyet az önéletrajzban fölöslegesen foglalja, ha most szakmai munkára jelentkezel. Kivételek persze itt is vannak: ha az első szakmai állásodra jelentkezel, és jelenlegi munkahelyed pont ilyen átmenetinek szánt hely, azért érdemes beírni, hogy lássák: tudod, mi az, hogy munkahelyre járni dolgozni, milyen, ha főnöke van az embernek, van kialakult munkamorálod. A nem releváns feladatokat ilyenkor nem érdemes felsorolni, csak jelezni a tényt: álltál már munkaviszonyban.

Elavult számítástechnikai ismeretek

Az ismert és használt szoftverek verzióit is érdemes az önéletrajzba írni, a pontatlan „Word, Excel, Powerpoint” vagy a még elnagyoltabb „Microsoft Office” nem lesz hatékony. A szoftververziók közül viszont csak azokat érdemes megemlíteni, amit napjainkban is használnak, hiszen senki sem használ már Windows 3.11-et, így ennek ismerete nem is fontos számára.

Tudás, ami egyértelmű

Internethasználat manapság nem készség, valószínűleg aki e-mailben küld egy önéletrajzot egy online megjelent álláshirdetésre már rendelkezik legalább minimális ismeretekkel. Az internet készségszintű használata manapság már az írástudással egyenértékű, így kár a helyet foglalni vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!