Friss hírek

2011.05.05. 16:29

Ombudsman: Nem védik a betegjogokat a hatóságok

<p>Sem formailag, sem tartalmilag nem megoldott a betegek jogainak hatósági szintű védelme - erre hívja fel a figyelmet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint szükség lenne egy olyan, hatósági jogkörrel bíró független intézményre, amely kivizsgálja a hozzá fordulók panaszait.</p>

Szabó Máté ombudsman tucatnyi panasz után indított átfogó vizsgálatot annak kiderítésére, hogy mennyire érvényesülnek most a betegek jogai. A tavaly szeptemberben megszüntetett Egészségbiztosítási Felügyelet jogutód intézményei ugyanis - jogalkotói mulasztás miatt - nem kaptak felhatalmazást a közigazgatási eljárás alkalmazására. Ez pedig azzal járt, hogy az ÁNTSZ illetékes szervei közérdekű bejelentéssé minősítették át a betegpanaszokat. Az országgyűlési biztos szerint így sérült a jogbiztonság követelménye és a betegek tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való joga.

Szabó Máté szerint a jelenlegi, többször is átalakított rendszer jellegénél fogva nem alkalmas a korábbi hatósági jogvédelmi mechanizmus kiváltására vagy pótlására. A betegek jogainak valódi érvényesülése érdekében szükség van egy olyan hatósági jogkörrel rendelkező, pártatlan, független jogállású, speciális szakértelemmel rendelkező és nem-bírósági típusú intézmény működtetésére is, amely kivizsgálja a hozzá forduló személyek egyéni panaszait, és amelynek döntése bíróság előtt is megtámadható.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!