Friss hírek

2011.05.04. 16:03

Nyílt levelet írtak a miniszterelnöknek a fogyatékkal élők

<p>Nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége. A szervezet egyebek mellett az érdekegyeztetés hiányát nehezményezi.</p>

Az Európai Esélyegyenlőségi Napot május 5-én, vagyis csütörtökön tartják. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) ebből az alkalomból fordult nyílt levélben Orbán Viktorhoz. Elmondásuk szerint a fogyatékos emberek sokáig küzdöttek azért, hogy méltó kifejezéssel illessék őket. Az új Alkotmányban most mégis úgy szerepelnek, mint "elesettek". E kategóriát pedig a magyar jogrend nem ismeri.

A MEOSZ szerint az érdekegyeztetési folyamat a fogyatékos emberek érdekképviseleti szervezeteivel - korábban soha nem látott - mélypontra süllyedt. Nehezményezik, hogy az elmúlt évben egyetlen alkalommal sem hívták össze a kormány tanácsadó testületeként megjelölt Országos Fogyatékosügyi Tanácsot.

Szót emelnek az ellen is, hogy a kormány nem konzultált a fogyatékos emberek érdekképviseleti szervezeteivel az új Alkotmány fogyatékos emberek jogaival kapcsolatos rendelkezéseiről, a Nemzeti Szociális, valamint az Oktatási Koncepcióról. Ugyancsak nem kérték ki a véleményüket a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatására vonatkozó koncepcióról, illetve a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításáról.

A MEOSZ egyetért a szigorítással, nevezetesen azzal, hogy kiszűrjék a visszaéléseket, de tiltakozik az ellen, hogy - egyfajta kollektív bűnösséget sugallva - a jogosan rokkantsági nyugdíjas fogyatékos embereket a kormányzati kommunikációban negatív módon tüntessék fel. A szervezet azt írja, segítséget ajánl a kormánynak a problémák megoldásához.

A MEOSZ bízik abban, hogy a 600 ezer fogyatékost érintő kérdésekre választ kapnak a miniszterelnöktől, méghozzá az Európai Fogyatékosügyi Fórum magyarországi közgyűléséig, azaz május 28-ig.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!