Friss hírek

2011.04.28. 15:52

Ideiglenesen felfüggesztették a vállalkozók a gárdonyi vasútállomás bontását

<p>Felfüggesztették a gárdonyi vasútállomás bontását a vállalkozók, mivel megjelent a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő /NIF/ Zrt. képviselője, és péntekre egyeztetést ígért. Felmerült a békés megegyezés lehetősége, ám ha nem jön létre, vagy újabb valótlan ígéreteket kapnak, akkor visszatérnek- mondta a Független Hírügynökségnek a Kámea Consult Kft. jogi képviselője, Komjáti Péter. A Tárnok-Székesfehérvár vasútvonal építésénél több közreműködő cég elvégezte a munkát, ám állításuk szerint nem kapták meg a járandóságukat. A tartozás a 100 millió forintot is elérheti.</p>

A három vállalkozó tíz munkással, három teherautóval és három munkagéppel 9 óra körül ért Gárdonyba, hogy az általuk gyártott és beépített anyagokat visszabontsák, és magukkal vigyék.
A gárdonyi vasútállomásnál lévő zárt munkaterületre nem tudtak bemenni, ezért a 7-es főúton várakoztak, félpályás lezárást okozva. Mivel a rendőrség kérte őket, menjenek máshova, így a két km-el távolabb lévő, agárdi vasúti átjáróhoz vonultak. Mire itt megkezdték a kábelcsatornák kibontását, a MÁV fegyveres őrségének tagjai négyen megérkeztek. Ekkor vita alakult ki. A rendőrség jelen volt, de nem lépett a MÁV üzemi területére. Közben megérkezett a NIF Zrt. képviselője, Győrik Balázs, aki tájékoztatta a jelenlévőket, hogy pénteken 10 órára egyeztetést hívnak össze, amelyre minden érintettet várnak.

A csoport a munkagépekkel 11 órakor indult vissza Budapestre.

A vállalkozók április 27-ig adtak haladékot a tartozások rendezésére, ám hiába kerestek meg minden illetékest, eddig semmilyen választ nem kaptak. Az egyik cég, a Kámea Consult Kft. 12 ezer darab kábelcsatornát szállított a beruházáshoz, ezeket a földbe beépítették, körülbelül 17 millió forintot nem fizettek ki nekik. Az alkalmazottaknak karácsony óta nem tudnak fizetni, a céget a beszállítók felszámolással fenyegetik, de rajtuk kívül több alvállalkozó járt még pórul. 66 millió forintos tartozásról tudnak, de nem ismernek minden alvállalkozót, így becslésük szerint a tartozás akár 100 millió forint is lehet- mondta el korábban Komjáti Péter.

A csaknem 55 milliárd forintos munkát a NIF Zrt. rendelte meg, a beruházást SZKT-2008 konzorcium végzi.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szerdán azt közölte, hogy a beszállítói ki nem fizetések rendezéséig nem veszi át a Tárnok-Székesfehérvár vasúti vonalszakaszt. A NIF és a MÁV az után adott ki közös közleményt, hogy Kámea Consult Kft. és több más beszállító a gárdonyi vasútállomás és buszmegálló bontásával fenyegetőzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!