Friss hírek

2011.01.11. 15:13

Vizsgálják a bankok a PSZÁF javaslatát - RTL Híradó

<p>Támogatja a svájci frank alapú hitelek euró alapúra váltását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), szerintük ugyanis az euró stabilabb, kiszámíthatóbb. A bankok még vizsgálják a javaslatot, ezért nem nyilatkoztak. Ám volt, ahol felhívták a figyelmet arra, hogy az euró árfolyama magasabb a svájci frankénál, vagyis ha valaki átváltaná hitelét, a törlesztőrészlete biztos, hogy magasabb lenne - hangzott el a hétfői RTL Híradóban.</p>

A svájci frank árfolyama az elmúlt hónapokban 197 és 225 forint között mozgott. Ez a csaknem 30 forintos mozgás egy átlagos törlesztőrészletnél akár több mint 10 ezer forint eltérést is okozhat az adósnak havonta. Az euró árfolyama ezalatt stabilabb volt, 271 és 283 forint között mozgott. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint ezért az euróhitel kiszámíthatóbb. Arra kérik a bankokat, engedményekkel segítsék azokat az ügyfeleket, akik váltanának.

Szavatolhatnák, hogy az euró alapú kölcsönkamatok nem lennének magasabbak, mint az eddigi svájci frank kamatok, vagy pedig hogy eltekintenek a hitelszerződés módosítása kapcsán esetleg felszámított átváltási vagy egyéb díjaktól - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője.

A bankszövetségnél és több banknál sem akart senki nyilatkozni. A legtöbb helyen annyit mondtak, vizsgálják a felügyelet javaslatát. Volt, ahol arra hívták fel a figyelmet: akár az is előfordulhat, hogy az euró alapú hitel törlesztőrészlete nagyobb lenne.

A Magyar Nemzeti Bank tavaly novemberi adatai szerint a teljes hitelállomány több mint fele svájci frankban van, 10-ből 9 pedig lakásra felvett kölcsön. A svájci frank alapú hitelben eladósodott emberek 2600 milliárd forinttal tartoznak a bankoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!