Friss hírek

2011.01.13. 15:12

Vándorútra indult az Új Nyolcak-kiállítás

<p>Csütörtöktől a Magyar Hospice Alapítvány épületében látható az Új Nyolcak alkotócsoport kiállítása. Húsz képről van szó. Az alkotók, hasonlóan a legendás Nyolcak tagjaihoz, több ponton is kapcsolódnak a lélekgyógyászathoz, a mentális problémákkal élőkhöz. A művészek egy éve kezdtek együtt dolgozni az Ébredések Alapítványnál. Eddig az alapítvány által működtetett Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum adott otthont az alkotásoknak, mostantól azonban vándorkiállításként több helyre is eljutnak majd a képek - mondta a Független Hírügynökségnek Harangozó Judit, az alapítvány elnöke.</p>

A művészet és a pszichiátria kapcsolata már a 20. század elején megalakult "régi" Nyolcak munkásságában is megjelent. A régi elődöket követve egy éve megalakult az Új Nyolcak alkotócsoport Aknay János, Csorba Simon, Farkas Ádám, Csáji Attila, Fejér Hadúr Péter, Kovács-Péter Balázs, Lapu Mihány és Táncos László részvételével. Közülük Csorba Simon művészetterapeutaként harminc éve dolgozik mentális betegségekkel élőkkel. Az Ébredés Alapítvány Kálvária téren működő intézménye befogadta az alkotócsoportot, eddig ott lehetett látni alkotásaikat, mostantól azonban a szintén budapesti Magyar Hospice Alapítványnál tekinthetőek meg a képek, és a tervek szerint vándorkiállításként további helyszínekre is eljutnak majd.

Harangozó Judit elmondta, hogy a mentális problémákkal élők tehetségének felfedezése segíti a rehabilitációt, a művészet szabadságot ad, és ezáltal egy szabadabb világ felé vezeti a betegeket is. A hagyományt folytatva ők is szívesen fogadják a művészeket, valamint a művészet iránt érdeklődő pszichiátriai betegeket - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!