Friss hírek

2011.01.24. 11:58

Szász János kiállítások Pécsett - eddig ismeretlen fényképekkel

<p>A 2005-ben elhunyt pécsi fotóművész, Szász János műveiből nyílnak kiállítások a baranyai megyeszékhelyen január 28-án. A Cella Septichora Látogatóközpontban Hazatérés - világlátott képek - címmel 15 órától lehet megnézni egy összeállítást, majd 16 órától Tátorján - rejtőzködő képek - címmel is megnyílik egy tárlat a Nádor Galériában. Mindkét kiállításon lesznek eddig ismeretlen fényképek is- tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Zsolnay Negyed Sajtóiroda.</p>

Szász János pécsi fotóművész hagyatéka tavaly külföldön képviselte a város művészeti életét. Bécs, London, Stuttgart, Párizs, majd Új-Delhi után érkezik haza az életmű esszenciáját jelentő harmincöt alkotás, amelyet 2000-ben még a művész maga választott ki életmű kiállítására. A két nagyszabású tárlat a már ismert alkotások mellett a hagyaték eddig teljesen ismeretlen képeit is felvonultatja január 28-tól. A Cella Septichora Látogatóközpontban február 27-ig, a Nádor Galériában pedig február 20-ig látható a tárlat.

A művész 1925-ben született. Miután befejezte jogi tanulmányait, a fiatal ügyvédjelölt polgári származása miatt nem gyakorolhatta foglalkozását. Addigi hobbiját, a fényképészetet emelte hivatás szintjére. Eleinte - gyakorlásként - közvetlen környezetét fotózta, majd később más témák felé fordult. Legtermékenyebb időszaka 1960 és 1976 közé tehető, amikor Pécsi Tervezővállalattól azt a felkérést kapta, hogy a régió kortárs és népi építészetét örökítse meg.

A művész halála után a hagyaték szinte teljesen ismeretlenül feküdt egy hatalmas szekrényben, míg a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa-projekt "Elveszőfélben levő örökségünk" című pályázatának köszönhetően 2008-ban a család a Parti Galériával közösen kiállíthatta a hagyaték egy szűk válogatását, mely kiállítás azóta meghívást kapott szerte a világba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!