Friss hírek

2011.01.07. 21:02

Rendőri védelem egy megtámadott olasz újságírónak

<p>Fegyveres rendőri védelmet kapott pénteken az olasz hatóságoktól egy olasz újságíró, akire előző este lőtt rá valaki - jelentette az olasz sajtó. Nello Rega az elmúlt években több halálos fenyegetést is kapott, egyebek mellett egy levágott bárányfejet. A férfi 2009-ben a kereszténység és az iszlám közötti nehézkes kapcsolatról írt könyvet. Szerinte muzulmán szélsőségesek állnak a fenyegetések és a támadás mögött.</p>

A televíziós újságíróra csütörtökről péntekre virradó este lőtt rá valaki, miközben autójával hazafelé tartott Olaszország déli részén. A lövéstől összetört az autó hátsó ablaka, de az újságíró sértetlenül megúszta az esetet.

Rega az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta: azonnal gyorsítani kezdett, amikor észrevette, hogy valaki fegyvert szegez rá. Pár pillanattal később lövést hallott, és a hátsó ablak összetört. "Csoda, hogy még életben vagyok" - jelentette ki az újságíró.

Rega "Diversi e divisi" (Különböző és megosztott) című könyve az iszlám és a kereszténység együttéléséről 2009-ben jelent meg. A megjelenés után több fenyegetést is kapott, amelyeket szerinte muzulmán szélsőségesek tettek. 2009 szeptemberében egy borítékban golyókat küldtek neki, novemberben pedig egy bárányfejet talált az autóján.

Az újságírót péntektől fegyveres őr fogja kísérni mindenhova.

Egy sajtószabadságért küzdő olasz szervezet az előző hónapban arra figyelmeztetett, hogy emelkedőben vannak az újságírók elleni fenyegetések Olaszországban. A szervezet adatai szerint 78 incidens történt 2010-ben, köztük 13 esetben fizikai erőszakról volt szó. Ez gyors növekedésnek számít: 2006 és 2008 között mindössze 52 esetet jegyeztek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!