Friss hírek

2011.01.18. 13:37

Pénteken nyitja meg kapuit a megújult Kovács Margit Múzeum

<p>Megújult a Kovács Margit Múzeum Szentendrén, péntektől ismét a Vastagh György utcai házban lehet megnézni a Kossuth-díjas művész kerámiáit - tájékoztatta az intézmény a Független Hírügynökséget. 1979 óta csak kisebb felújításokat végeztek az épületen, most azonban teljesen rendbe tették a múzeumot.</p>

1979 óta nem végeztek komoly felújítást a szentendrei Kovács Margit Múzeumban, ám egy 2008-as pályázat lehetővé tette a renoválást. Tavaly májusban kezdődtek a munkálatok, és január 21-én már fogadják is a látogatókat. A csaknem száztíz négyzetméteres - Kocsis József Ybl-díjas építész tervei alapján készült - új épületszárnyban helyet kapott a mosdókon és a múzeumi bolton kívül az emeleten egy interaktív, három dimenziós vetítésre alkalmas előadóterem is, melyben megidézik Kovács Margit személyét: a falakat a művészről készült portréfotók díszítik. A teremben egy 3D-s digitális program segítségével a látogatók maguk forgathatják körbe a művek virtuális képét, és ezzel az alkotások eddig rejtve maradt értékeit is felfedezhetik.

A kiállítás rendezési koncepciója is megújult. A Kovács Margit munkásságát a kezdetektől kaleidoszkóp-jellegűen bemutató kiállítás most új szemléletmóddal gazdagodott. A megújult tárlat igyekszik megőrizni a bensőséges viszonyt a látogató és a műtárgyak között, de emellett nagyobb hangsúlyt fektet a teljes életmű kronologikus bemutatására. A kerámiák időrendi sorrendjét két tematikus terem szakítja meg, változatosabbá és érthetőbbé téve a pályakép bemutatását.

Az új épület akadálymentes, az emeletre lifttel is fel lehet menni, az udvaron mozgássérülteknek kialakított mosdót helyeztek el. A kiállítás utolsó termében - kerekes székről is elérhető magasságban elhelyezett - műtárgymásolatokkal "tapintható tárlat"-ot alakítottak ki vakoknak és gyengén látóknak.

A Kovács Margit Kossuth-díjas kerámiaművész életművét bemutató gyűjtemény 1973-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A múzeumnak a XVIII. században épült sóház ad otthont, amely korábban postakocsi-állomás, majd a Vastagh család háza volt. 1979-ben új szárnnyal bővítették az épületet, itt az első állandó kiállítás szinte változatlan megtartása mellett Kovács Margit művészeti hagyatékát állították ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!