Friss hírek

2011.01.05. 14:22

Pánik a Vásárhelyi úti lakótelepen

<p>Cáfolja a szolgáltató, hogy alkatrészek kiszerelésével próbálja megakadályozni a fűtés újraindítását a székesfehérvári Vásárhelyi úti lakótelepen. 330 lakásban van hétfő óta 12-16 fok, az emberek csendes összejövetelt terveznek pénteken este, amennyiben nem indul újra a fűtés. A helyi távhőcég szerint a kialakult helyzetre tekintettel nem valószínű, hogy akad olyan szolgáltató, aki átvenné a lakótelep fűtését.</p>

Hétfő óta nincs fűtés 330 lakásban. A vállalkozó péntekig kapott időt, hogy visszaállítsa a fűtést, ellenkező esetben a jegyző karhatalommal elindítja azt.

A környéken elterjedt hírek szerint a vállalkozó alkatrészeket szerelt ki a két kazánból, hogy ne indíthassa a fűtést újra az önkormányzat. Volt, aki látta ezt, és a lakosok kétségbe vannak esve - mondta Hanzliné Fónad Éva közös képviselő. Kucsera Róbert, a Stopping ügyvezetője cáfolta a szóbeszédet, közölte, csak a személyes holmijukat vitték el, arra az esetre, ha feltörik a kazánokat pénteken.

A Vásárhelyi úti lakótelepen nincsen távfűtés, mivel a lakótelep a központtól távol esik. A székesfehérvári távhőcég vezetője azt mondja: a kialakult helyzetben kockázatos lenne a területen új szolgáltatónak megjelennie. Nem tudják megítélni ugyanis, hogy milyen a fizetési hajlandósága a lakóknak, illetve - tudomása szerint - a vállalkozó a központi fűtés 25 százalékos áfája helyett a távhő 5 százalékos áfáját számlázza, ami ugyan jó a lakóknak, de aggályos. Fónad Csaba, a Széphő Zrt. vezérigazgatója hozzátette: más központi fűtési technológia kiépítése, akár zöld energia felhasználásával azért sem lehetséges, mert információja szerint a Stopping tulajdonában vannak a házakban futó csövek is, amely egyébként jogszabályellenes.

Hétfőn azért kapcsolta ki a fűtést a lakótelepen a fűtőmű új tulajdonosa, a Stopping Holding Kft., mert a lakosok 10 millió forint fűtésdíjjal tartoznak, és nem írtak alá egy 10 évre szóló hűségnyilatkozatot a céggel. A tartozást a lakosok vitatják, azt mondják, a szolgáltató azt a veszteséget is a lakókkal akarja kifizettetni, amely azért keletkezik, mert a vezetékek nem szigeteltek. Azoknál is elzárták a fűtést, akik fizettek, ezért a társasházak bírósághoz fordultak. Az idén kétszer már temperáló fűtésre állt át a cég, hogy jobb belátásra bírja a lakosokat, de bízva a megegyezésben újraindította.

2009-ben az E.On zárta el a fűtést télen egy időre a lakótelepen, mert a gázdíjat nem fizette a lakosok tartozása miatta a szolgáltató. Akkor az önkormányzat több mint 7 millió forinttal segített a Vásárhelyi úti lakóknak: kifizette a vállalkozó hátralékát az E.On-nak, a vállalkozó pedig az azon felüli több milliós tartozását elengedte az ott élőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!