Friss hírek

2011.01.04. 15:01

OTSZ: A kötelező szövetségi tagság megvédené a tag- takarékszövetkezeteket a felszámolástól

<p>Kötelező szövetségi tagság esetén a tag-takarékszövetkezeteknél értelmezhetetlen lenne a felszámolás fogalma - állítja a magyarországi takarékok 90 százalékát tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ). A szervezet keddi közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár, amelynek működési engedélyét kedden visszavonta a pénzügyi felügyelet, és felszámolást is kezdeményezett ellene, nem volt tagja a szövetségnek. Vele ellentétben az OTSZ-tagokat, illetve ügyfeleiket "komoly intézményvédelmi és tőkevédelmi program védi". Épp ezért javasolják a tagszervezetek, hogy újra kötelező legyen a takarékoknak a tagság.</p>

A szövetség közleménye szerint azoknál a takarékoknál, amelyek az OTSZ, így az Országos Intézményvédelmi Alap tagjai, gyakorlatilag értelmezhetetlen a felszámolás fogalma. Az alapnak ugyanis komoly pénzeszközei vannak, és már akkor segíteni tud egy takaréknak, amikor bármilyen kis mértékű tőkeprobléma felmerül.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a felszámolás alá került Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár 2005. január elseje óta nem tagja a szövetségnek, és az alapnak sem. Éppen azért zárták ki a tagok közül, mert nem teljesítette az OTSZ-szel és az alappal szembeni közelezettségeit.

A Független Hírügynökség kérdésére az OTSZ kommunikációs felelőse nem kívánta részletezni, hogy melyek voltak azok a kötelezettségek, amelyek elmulasztása miatt kizárták a Jógazdát a szövetség tagjai közül. Azt viszont megerősítette, hogy a szövetségi tagság éves tagdíj befizetéséhez kötött: egy átlagos nagyságú takarékszövetkezetnek 2-3 millió forintot kell befizetnie.

Az OTSZ-t 1993-ban hozták létre, jelenleg 113 tagja van, amely a takarékok több mint 90 százalékát jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!