Friss hírek

2011.01.11. 15:13

Ötnapi fogság után kiszabadították a hegymászókat a Mont Blancról

<p>Helikopteres hegyi mentők élve szabadítottak ki három ukrán hegymászót a Mont Blanc 4300 méteres magasságából hétfőn. A három hegymászó öt napot töltött a fagyos fogságban. A hatóságok elmondása szerint viszonylag jó egészségben vannak.</p>

A három ukrán a múlt szerdán indult el, hogy meghódítsák Európa legmagasabb, 4810 méteres hegyét. Közülük azonban csak az egyik volt tapasztalt hegymászó. 4300 méteres magasságban azonban elakadtak, és a hegy foglyai lettek, mínusz tíz fokos hőmérsékletben. Sátrat vertek, majd védfalat emeltek.

"Egy lyukat vájtak a hóba, amiből egy falféleséget építettek, hogy a jeges széltől megvédjék a sátrukat - mesélte a hegymászók elbeszélését felidézve egy helyi rendőrtiszt, aki szerint szerencséje volt a három ukránnak. A hőmérséklet ugyanis gyakran mínusz 30 fok alá is süllyed a Mont Blancon.

A hatóságok szerint a három ukrán nem szenvedett fagyási sérüléseket, kórházba sem kellett vinni őket. A nyilatkozó rendőrtiszt szerint amikor megjelent a helikopter, az ukránok összecsomagoltak és olyannak tűntek, mintha a saját lábukon akarnának lemenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!