Friss hírek

2011.01.11. 15:12

Ötezer kettős állampolgársági kérelem érkezett az első héten

<p>Az egyszerűsített honosítási eljárás januári életbe lépése óta körülbelül 5000 kettős állampolgársági kérelem érkezett már be - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Nemzetpolitikai Tárcaközi Bizottság keddi ülésén. Megfogalmazása szerint az új rendszer ötösre vizsgázott, problémamentesen és zökkenőmentesen zajlott eddig minden. Semjén Zsolt a bizottság ülésén beszélt arról is, hogy felállt a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) négy szakbizottsága, tavasszal pedig szlovák-magyar és ukrán-magyar kisebbségi vegyesbizottsági ülés várható.</p>

A január 3-án megkezdődött egyszerűsített honosítási eljárás részeként az első héten már körülbelül 5 ezer kérelem érkezett - mondta Semjén Zsolt. Szerinte ez megfelel a várakozásoknak, ahogyan az is, hogy a legtöbb igénylést Csíkszeredán, Kolozsvárott és Szabadkán adták be. Probléma és panasz nem volt, így a rendszer - a miniszterelnök-helyettes megfogalmazása szerint - ötösre vizsgázott.
Semjén Zsolt beszélt arról is, hogy a témában létrehozott - www.allampolgarsag.gov.hu - internetes honlapnak óriási a látogatottsága. A politikus kiemelte, hogy a weblapot az érintett tárcák dolgozói "hazafias lelkesedésből", egyetlen forint közpénz nélkül hozták létre.

Semjén Zsolt a bizottság előtt örömét fejezte ki, hogy létrejött a Bethlen Gábor Alap a határon túli magyarok támogatására, annak irányvonalát pedig a Magyar Állandó Értekezlet határozza meg. A MÁÉRT-en belül egyébként már létrejött négy szakbizottság, melyeknek feladatai között szerepelnek az egységes oktatási tervezés vagy éppen az egységes szórványstratégia.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszámolt, hogy várhatóan még tavasszal ismét összeül a szlovák-magyar, illetve az ukrán-magyar kisebbségi vegyesbizottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!