Friss hírek

2011.01.11. 15:13

Menekülteket öltek Kínában észak-koreai határőrök

<p>Észak-koreai határőrök meggyilkoltak öt menekültet, másik kettőt pedig megsebesítettek kínai felségterületen - közölte kedden egy dél-koreai lap. Az újság szerint ez volt az első alkalom, hogy az észak-koreai határőrség olyan menekültekre lőtt rá, akik már átlépték a kínai határt. A lap szerint Kim Dzsong Il észak-koreai vezető fia utasította keményebb menekültellenes fellépésre a határőröket.</p>

Az eset még december 14-én történt, a Kínát és Észak-Koreát elválasztó Jalu folyónál. A Chosun Ilbo című dél-koreai lap cikke szerint a menekültek már átkeltek a befagyott folyón, és kínai területen voltak, amikor az észak-koreai határőrök rájuk támadtak.

A határőrök öt embert megöltek, kettő másikat pedig megsebesítettek. Az áldozatokat ezután visszavonszolták Észak-Koreába. Az észak-koreaiak mindezt a kínai hatóságok hallgatólagos beleegyezésével hajtották végre - írta a dél-koreai lap.

Az újság szerint ez volt az első alkalom, hogy a határvonalon átjutott emberekre támadnak az észak-koreai határőrök. A lap szerint Kim Dzsong Un, a jelenlegi vezető fia és egyben politikai utóda utasította arra a katonákat, hogy lőjenek le bárkit, aki megpróbál átmenekülni Kínába.

A becslések szerint több tízezer észak-koreai él illegális bevándorlóként Kínában. Peking, az emberi jogi szervezetek kritikái ellenére, nem politikai, hanem gazdasági menekültként tekint az Észak-Koreából érkező emberekre, akiket kiutasítanak, ha rájuk bukkannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!