Friss hírek

2011.01.22. 16:03

Meghalt az önégető mauritániai üzletember

<p>Belehalt égési sérüléseibe az a mauritániai üzletember, aki felgyújtotta magát a héten - közölte szombaton a családja. A férfi, aki a sokadik önégető volt az arab világban, politikai tiltakozásnak szánta öngyilkosságát.</p>

A tragikus eseményeket az arab világban annak a férfinak az önégetése indította el, akinek halálhíre robbantotta ki az államfő bukásával végződő véres tüntetéssorozatot Tunéziában. A 26 éves tunéziai fiatalember munkájáért gyümölcsöt és zöldséget kapott fizetségül. Amikor december közepén kiment a Tunisztól mintegy 200 kilométerre délnyugatra lévő Szidi Buzidban az utcára, hogy pénzzé tegye a terményt, a helyi rendőrök elkobozták az engedély nélkül árusított portékáját. Ezért gyújtotta fel magát.

Jacub Ould Dahoud hétfőn megjelent a mauritániai szenátus épülete előtt, majd felgyújtotta magát. Előtte még szólt újságíróknak, akiknek azt mondta: nyilvános öngyilkosságával tiltakozni akar hazája politikai viszonyai miatt, és ki akarja fejezni haragját a kormány ellen.

A súlyosan megégett férfit Marokkóba szállították, ahol a család bejelentése szerint hosszú szenvedés után szombaton meghalt. A mauritániai államfő kevés részvétet mutatott az ügyben. Azt állította, hogy "gazdag üzletember volt, aki személyes problémái miatt lett öngyilkos". Az államfő úgy fogalmazott: "a mauritániai helyzet alapvetően más, mint Tunéziában, mert országában nincsenek politikai tabuk, az ellenzék szabad, bátran bírálhatja a kormányt".

A december közepén történt tunéziai önégetés óta nyolc algériai és öt egyiptomi gyújtotta fel magát. Szombaton további két önégetési kísérletről érkezett hír Marokkóból. Állítólag egyikük sértetlen marad, a másik csak a kezén égett meg. Az AFP francia hírügynökség szerint helyi tudósítások kiemelik: az arab világ önégetői politikai akciónak nevezték tettüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!