Friss hírek

2011.01.05. 20:47

Kultúrtörténeti szőnyeg a brüsszeli Justus Lipsius Házban

<p>Óriási, több mint kétszáz négyzetméteres kultúrtörténeti szőnyeget terítenek le a héten az Európai Tanács brüsszeli székházában a magyar EU elnökség idejére. A hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztét ellátó ország feladata, hogy feldíszítse a Tanács Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületét, ahol az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanács üléseit szokták tartani. Csaknem háromtonnányi installációs anyag hétfőn érkezett meg Brüsszelbe. A magyar dekoráció jövő héttől lesz látható a brüsszeli intézményben.</p> <p>A csaknem háromtonnányi anyag hétfőn érkezett Brüsszelbe egy 24 tonnás kamionnal, amelynek 17 méter hosszú platójára pakolták fel az installációk elemeit. Tizenegy molinó lesz majd az átriumban, itt állítják ki Pápai Lívia textilművész hatalmas, 202 négyzetméteres kultúrszőnyegét is. A Justus Lipsius épület leggyakrabban látogatott társalgójában függesztik ki Viktor Vasarely egyik alkotását. Ezt Pierre Vasarely, a művész dédunokája ingyen bocsátotta a magyar elnökség rendelkezésére. A kép 280x280 centiméteres, két darabban lehetett csak bepakolni a kamionba, és a helyszínen illesztik majd össze.</p>

A tárgyaló halljában és a tárgyalóban pedig fiatal fotóművészek víz tematikájú felvételei kapnak helyet. Az elnökségi folyosón reneszánsz kiállítást rendeznek be. Olvasóligetet is kialakítanak a magyar EU soros elnökség idejére: nyolcszáz, idegen nyelvre lefordított magyar kötetet szállítottak ki Brüsszelbe. Egy zenélő fotelt is kivittek, amelyből Liszt művei csendülnek fel, 2011. ugyanis a Liszt-bicentenárium éve is. Ezt a fotelt egy magyar villamosmérnök fejlesztette ki külön erre az alkalomra.

A Justus Lipsius Ház két helyiségébe négy egyedi tervezésű lámpa került, Fatér Mária munkái. A tárgyalóba két darab állólámpát terveztek. Az egyik a méltán híres magyarországi porcelánokat, a másik pedig a magyar népművészet jellegzetes formáit és motívumait mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!