Friss hírek

2011.01.25. 08:58

ILO: globálisan idén sem javulhat jelentősen foglalkoztatás helyzete

<p>Miközben a globális munkanélküliség a hivatalos mérések szerint a gazdasági válság kezdete óta már harmadik éve rekordmagasságon áll, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb jelentése szerint a foglalkoztatás fellendítése 2011-ben továbbra is lassan halad, főleg a fejlett gazdaságokban. A fiatalok foglalkoztatása pedig világszerte kiemelt kérdés.</p>

A gazdasági növekedés sok országban tapasztalható jelentős fellendülése ellenére hivatalos adatok szerint a munkanélküliek száma 2010-ben globálisan 205 millió volt, ami alapvetően nem jelent változást az egy évvel korábbi adatokhoz képest és 27,6 millióval több, mint a válság előtt, 2007-ben. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) az idei évre 6,1-es globális munkanélküliségi rátát jelez, ami 203,3 millió munkanélkülit jelent.

Az ILO globális trendeket vizsgáló legfrissebb jelentése szerint 2007 és 2010 között a globális munkanélküliség növekedésének 55 százaléka a fejlett gazdaságokban és az Európai Unió régiójában következett be, miközben a világ munkaerejének csak 15 százaléka található ezen a területen. A fejlődő világ számos gazdaságában - például Brazíliában, Kazahsztánban, Srí Lankán, Thaiföldön és Uruguayban - ugyanakkor a munkanélküliségi ráta a válság előtti szint alá csökkent. Az ILO adatai szerint 2009-ben a világ munkavállalóinak ötöde, 630 millió olyan dolgozó volt, akik a családjukkal a szélsőségesen kevés napi 1,25 amerikai dollárból éltek.

A tanulmány szerint tavaly világszerte 78 millió fiatal volt munkanélküli. Ez jelentősen, 4 és félmillióval meghaladja a válság előtti szintet, de kevesebb, mint a 2009-ben regisztrált 80 millió. A 15-24 éves fiatalok körében a munkanélküliségi ráta 12,6 százalékponton állt tavaly, ami 2,6-szerese a felnőtt munkanélküli rátának. Az ILO rámutat arra, hogy a fiatalok foglalkoztatása az egész világon kiemelt kérdésnek számít. A világgazdaság képtelen következetes módon minden fiatal számára gondoskodni a jövőről, ami aláássa a családok helyzetét, a társadalmi kohéziót és a politikák hitelét.

Az ILO kutatása arra is rámutat, hogy a munkaerőpiac talpra állásának késlekedése abban is megnyilvánul, hogy a termelékenységből származó nyereségek sok országban nem tükröződnek a reálbérek emelkedésében. A jelentés szerint ez veszélyeztetheti a későbbi fellendülési kilátásokat, mivel szoros összefüggések vannak a reálbérek növekedése, a fogyasztás és a befektetések alakulása között.

Az ILO teljes jelentése angol, spanyol és francia nyelven elérhető a www.ilo.org/budapest honlapon, a Publications rovatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!