Friss hírek

2011.01.07. 17:47

Hódok rágnak a Szigetközben

<p>Egyre nagyobb gondot jelentenek a hódok a Szigetközben. Az állatoknak természetes ellenségük nincs, ezért lassan az egész térséget benépesítik, és ezzel együtt egyre nagyobb károkat is okoznak. A hódokat nem lehet gyéríteni, mert védett állatok, az általuk okozott károkat pedig az állam nem téríti meg.</p>

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. győri erdészeti vezetője szerint az elmúlt öt évben ugrott meg a hódok száma a Szigetközben. Egyrészt a korábbi betelepítési programok miatt, másrészt természetes úton, a folyókon is vándorolnak az állatok. Limp Tibor elmondta: milliós nagyságrendű károkat okoznak a hódok azzal, hogy erdőrészeket tarolnak le. A kisebb magánerdőknek pedig akár a 10-30 százalékát is kipusztíthatják.

Nem csak az erdészeteknek, a vízügynek is gondot okoznak a hódok. Az általuk kidöntött fák ugyanis felduzzaszthatják a patakok vizét és mezőgazdasági területeket önthetnek el. Arra is volt már példa, hogy a hódok töltésekbe vájtak járatokat, ezzel veszélyeztetve az árvízvédelmi biztonságot.

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: a hódok által okozott károkat saját költségvetésükből kell helyreállítaniuk, az állam azt nem téríti meg, mert védettek az állatok. Janák Emil szerint ezen a gyakorlaton kellene változtatni, és akkor talán a szaporodásukat is szabályoznák. Természetes ellenség híján ugyanis egyre több hód jelenik meg a folyók mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!