Friss hírek

2011.01.04. 12:46

Hamarosan kezdődik a térszint alatti bővítés a Szépművészetiben

<p>Még januárban kiírják a közbeszerzési pályázatot a teljes beruházásra, és várhatóan március végére már ki is derül, hogy melyik cég végezheti el a térszint alatti bővítést a budapesti Szépművészeti Múzeumban. Utána pedig szinte azonnal el is kezdődhet a munka - mondta a Független Hírügynökségnek Baán László, a múzeum főigazgatója. A munkálatok négymilliárd forintba kerülnek, a költségek több mint 90 százalékát uniós forrásból finanszírozzák. Egy 1200 négyzetméteres kiállítótér, előadóterem, múzeumi bolt és étterem is lesz az épület alatt, a felszínen pedig két üveghasábot lehet majd látni.</p>

A kivitelezés előtti időszak utolsó fázisában vannak, még januárban kiírják a közbeszerzési pályázatot a teljes beruházásra. Remélhetően március végére kiválasztják a munkákat végző céget, és röviddel az után el is kezdődik a fejlesztés- mondta Baán László. Tizenhat méter mélyre ásnak majd le, a legalsó szinten egy csaknem ezerkétszáz négyzetméteres időszaki kiállítótér lesz, a mínusz első szinten pedig a pénztár, ruhatár, múzeumi bolt, étterem, gyermekfoglalkoztató kap helyet. A múzeum előtt, a felszínen két ötven négyzetméteres üveghasáb fogadja majd a látogatókat, az egyikben lépcső, a másikban lift lesz.

Két szakasza lesz a munkának: a régi főépületet is átalakítják, hogy megfelelően kapcsolódjon a térszint alatti terekhez. Emiatt március végétől, április elejétől október közepéig zárva lesz a múzeum. A Szépművészeti október 25-én nyit majd ki egy olyan tárlattal, amely Nemes Marcell világhírű magyar műgyűjtőnek állít emléket: a kiállítás az El Grecotól Rippl-Rónaiig címet kapta.

A múzeumban jelenleg is látható a Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei című tárlat, egészen január 9-ig lehet megnézni. A világhírű kolumbiai kortárs művész, Fernando Botero tárlata eredetileg január végéig várta volna a látogatókat, eddig 40 ezren nézték meg, és már tárgyalnak arról, hogy egy hónappal tovább maradhassanak Budapesten az alkotások. Ez minden idők leglátogatottabb kortárs kiállítása Magyarországon- mondta Baán László.

Május 20-án egy különleges képzőművészeti vállalkozásba kezd a Szépművészeti. A szintén uniós forrásból májusra megújuló műjégpályához és csónakázótóhoz kapcsolódóan. Kortárs magyar és külföldi szobrászművészek alkotásait állítják majd ki a tavon, az ingyenesen látogatható kiállítás az Art on Lake, azaz a Művészet a tavon címet kapta.

A térszint alatti bővítés hozzávetőleg négymilliárd forintba kerül és több mint 90 százalékban Európai Uniós forrásból valósul meg. A felújítás az eredeti tervek szerint körülbelül egy évvel korábban készült volna el, ám több kritika is érte a terveket, ezért új építészeti megoldásokat kellett keresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!