Friss hírek

2011.01.20. 10:02

Gulyás Gábor lett a Műcsarnok igazgatója

<p>Február 1-től Gulyás Gábor lesz a Műcsarnok ügyvezető igazgatója. Gulyás Gábort a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) vezérigazgatója nevezte ki Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár javaslatára, csütörtökön.</p>

Gulyás Gábort február 1-i hatállyal, január 20-án nevezte ki az MNV Zrt. vezérigazgatója a Műcsarnok élére. A debreceni egyetem magyar-filozófia szakán diplomát szerzett szakember 2006, megalakulása óta vezeti a debreceni MODEM-et.

Gulyás Gábor 1992-1995 között a Határ című irodalmi-kritikai folyóirat főszerkesztője, 1995 és 1998 között a Latin Betűk Kiadó vezetője volt. 1994-ben a szombathelyi OTDK-n kiemelt első díjat kapott. Ugyanebben az évben megkapta a Juhász Géza díjat is.

1995-2006 között rendszeresen tartott órákat a KLTE (majd DE) Filozófia Intézetében esztétikai, művészetelméleti és filozófiai tárgykörben.

1998-ban többedmagával létrehozta a Vulgus Kutatócsoportot, amely a vulgarizálódás különböző (főként retorikai és művészeti) folyamatjellemzőinek kutatását vállalta fel. A csoport 1999-2006 között a Magyar Tudományos Akadémia szervezeti keretein belül (mint akadémiai kutatóhely) működött. Ugyanebben az időszakban jelent meg a Vulgo című folyóirat, amelynek az egyik szerkesztője volt.

1994-2006 között mintegy harminc tanulmányt közölt a következő folyóiratokban: Magyar Napló, Kortárs, Műhely, Határ, Gond, Nappali Ház, Vulgo, Literatura, Új Forrás. Magyarra fordította és kiadta S. Kierkegaard három szerzőségelméleti szövegét. Az egyik magyar szerzője a Steven Serafin által szerkesztett Twentieth-Century Eastern European Writers. Dictionary of Literary Biography című könyvnek (A Bruccoli Clark Layman Book, San Francisco/London, 1999.). Ugyanebben az időszakban rendszeresen írt publicisztikai szövegeket is. Szerkesztője és szerzője az Otthon Debrecenben (2006) című könyvnek.

2004-2005-ben mint a Debrecen 2010 Iroda vezetője koordinálta az Európa Kulturális Fővárosa pályázat debreceni projektjét. Ehhez kapcsolódóan szerkesztette, illetőleg írta a Nyitott kapuk (2004) és a Teret nyerünk (2005) című könyveket.

2006-ben öt év időtartamra kinevezték az újonnan létrejött debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ vezetőjének. Ez az ország második legnagyobb időszaki kiállítóhellyel rendelkező művészeti központja. Létrejötte óta több mint félszáz időszaki kiállítást rendeztek itt - olyan intézményekkel együttműködve, mint például a firenzei Uffizi Képtár, a moszkvai Tretyakov Galéria, a párizsi Musée d Orsay vagy a montreáli Modern Művészetek Múzeuma.

Az elmúlt négy évben számos művészeti konferencián tartott előadást - többek között Budapesten, Bukarestben, Párizsban, Kolozsváron, Hódmezővásárhelyen, Nagyváradon és Debrecenben.

2009 februárjától a nagyváradi Partium Keresztény Egyetemen tanít művészettörténetet. 2010. szeptemberétől ugyanitt részt vesz a mesterképzésként elindult kurátor-szak oktatásában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!