Friss hírek

2011.01.27. 09:18

Eltörlik a terrorveszélyt színekkel jelző rendszert az USA-ban

<p>"Megtanította az amerikaiakat félni", ezért eltörlik a terrorveszélyt színekkel jelző rendszert az Egyesült Államokban - mondta az amerikai kongresszus belbiztonsági bizottságának vezető demokratapárti politikusa kedden. A veszély fokozatait zöld, kék, sárga, narancssárga és piros színekkel jelző szisztémát a szeptember 11-i terrortámadások után 2002-ben vezették be.</p>

"A régi színkódos rendszer nem felkészülésre tanította meg az amerikaiakat, hanem arra, hogy féljenek" - mondta Bennie Thompson. "Amikor a készültségi szintet emelték, nagyon ritkán mondták meg az okot, vagy azt, hogy az emberek mi tévők legyenek, vagy milyen hosszan maradjanak éberek" - tette hozzá a képviselő, aki örül, hogy ezentúl csak akkor figyelmezetik majd a lakosságot, amikor valóban fenyegetésnek vannak kitéve.

A színkódok felülvizsgálatát Janet Napolitano, belbiztonsági miniszter még 2009-ben rendelte el. Az újonnan életbe lépő rendszerről, amelyet a miniszter nemsokára bejelent, egyelőre nem árultak el semmit. Az ABC News minisztériumi hivatalnokokra hivatkozva azt közölte, hogy a veszély mibenlétét jobban meghatározó figyelmeztető szisztémát dolgoztak ki.

A 2002-ben bevezetett színskála szerint, a zöld fokozat esetén semmilyen veszély nincs. A kék óvatosságra int. A sárga már emelt szintű, a narancssárga magas szintű, a piros pedig komoly terrorfenyegetést jelent. Minél magasabb a szint, annál nagyobb egy terrortámadás veszélye. Az elmúlt években szinte mindig a sárga, illetve a narancssárga jelzés volt érvényben. A piros szintet egyszer vezették be, amikor 2006. augusztus 10-én kiderült, hogy az Al-Kaida transzatlanti repülőjáratokra tervezett merényleteket. A fenyegetés szintjét, a kódrendszer bevezetése óta soha nem vitték le a kék, illetve a zöld színre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!