Friss hírek

2011.01.05. 15:27

Egy felmérés szerint a törökök csaknem fele fenyegetésnek tartja az USA-t

<p>Egy ankarai intézet szerdán közzétett felmérése szerint az Egyesült Államokat és Izraelt tekinti leginkább fenyegetésnek országa számára a törökök csaknem fele. A decemberben készült felmérés szerint a megkérdezettek csaknem 43 százaléka elsősorban Amerikát, 28 százaléka Izraelt tartja a "legnagyobb külföldi fenyegetésnek".</p>

A Metropoll nevű kutatóintézet szerint a felmérés azt mutatja, hogy a lista harmadik helyén Irán szerepel, igaz jócskán lemaradva, mivel a válaszadók csupán három százaléka nevezte meg a szomszédos országot a legfenyegetőbbnek. Egy másik kérdés kapcsán viszont a megkérdezettek csaknem 70 százaléka aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Irán atomfegyvereket esetleg akar gyártani. A felmérés szerint Törökország régi riválisa, Görögország a negyedik helyre került valamivel több, mint két százalékkal.

Egy másik kérdésre a válaszadók több mint 63 százaléka azt mondta, hogy Törökországnak be kellene fagyasztania kapcsolatait Izraellel. Az intézet szerint a 63 százalék az egykor szövetségesnek számító két ország közötti válságot tükrözi. Ennek oka a tavaly május 31-án történt izraeli támadás egy Gázába segélyeket szállító konvoj egyik hajója ellen, aminek következtében kilenc török halt meg.

Az intézet szerint az Egyesült Államokkal szembeni növekvő bizalmatlanság az iraki helyzettel, illetve az ottani kurdok autonómiájával függ össze, a törökök ugyanis attól tartanak, hogy ez további erősíti a délkelet-törökországi kurdok elszakadási törekvéseit. Egy korábbi felérésben a megkérdezettek 86 százaléka azt mondta, hogy szerintük az Egyesült Államok meg akarja osztani országukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!