Friss hírek

2011.01.13. 20:12

Csak a webáruházak 10 százalékánál volt rendben minden - RTL Híradó

<p>A webáruházak csupán 10 százalékánál nem találtak szabálytalanságot a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei a 2010-es vizsgálatokon. Az internetes boltok leggyakoribb hibája az, hogy nem tájékoztatják a vevőket arról, hogy a termékek döntő többségét a kiszállítástól számított nyolc munkanapon belül kötelesek visszacserélni. A korábbi évekhez képest azonban javult a helyzet, 2009-ben szinte minden online áruháznál találtak hibát - hangzott el az RTL Híradóban.</p> <p>2009-ben majdnem 100 milliárd forintot fizettek a magyarok az interneten rendelt kész termékekért. Tavaly 135 milliárd volt az online forgalom, ennek negyede a karácsonyi időszakban. A legtöbben számítógépen rendelnek, de egyre többen vannak, akik útközben, mobiltelefonnal vásárolnak, általában autópálya matricát és parkolójegyet. Az internetes rendelés nagy előnye, hogy ha a vásárló nem elégedett a termékkel - a bolti vásárlással ellentétben - visszakaphatja az árát. </p> <p>Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője az RTL Híradónak azt mondta: ha a vásárló meggondolja magát, nyolc napon belül visszaküldheti az árut a kereskedőnek. Akkor is vissza kell fizetni a vételárat, ha a vevő az árut már kipróbálta, ám nem azt kapta, amit elképzelt magának. A szabálytalanságok nagy része épp az volt, hogy erre a legtöbb internetes áruház nem figyelmeztet, pedig kötelező lenne.</p>

A fogyasztóvédelmi hatóság tavaly majdnem 300 webáruházat vizsgált, 10-ből csak egy volt olyan, amelyben nem találtak szabálytalanságot. Ellenőriztek 70 olyat is, amelyet egy évvel korábban is vizsgáltak, ezek kétharmadánál még mindig voltak problémák - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!