Friss hírek

2011.01.13. 14:12

Befejezné a negyedik Millenium-könyvet Stieg Larsson élettársa

<p>Be tudná fejezni a nagysikerű Millennium-könyv negyedik részét Stieg Larsson élettársa - ezt állítja a 2004 novemberében elhunyt svéd író partnere egy jövő szerdán megjelenő életrajzban, amely Larssonról szól. Az életrajzi írásból csütörtökön közölt először részleteket a svéd média.</p>

A világszerte több mint 45 millió példányban elkelt Millennium-trilógia - "A tetovált lány", "A lány, aki a tűzzel játszik", és "A kártyavár összedől" - íróját 50 éves korában érte a halál 7 évvel ezelőtt. Eva Gabrielsson 32 évig élt együtt az íróval, aki még életében nekikezdett egy negyedik Millennium-kötetnek, de már nem tudta befejezni a könyvet.

Gabrielsson pereskedik a könyvek jogaiért az író családtagjaival, mivel Larsson annyira hirtelen halt meg, hogy nem volt végrendelete, és párjával nem volt közös gyereke sem. Az élettárs szóvivője szerint "Gabrielsson nem pénzt akar kicsikarni a rokonoktól, csak a Millennium-könyvek jogait szeretné".

A jövő héten Franciaországban, Svédországban és Norvégiában egyszerre megjelenő, 160 oldalas, a Millennium, Stieg és Én című életrajzban Larsson élettársa azt állítja: az író több, mint 200 oldalt legépelt a negyedik kötetből, Mikael Blomkvist és Lisbeth Salander újabb kalandjaiból. Gabrielsson szerint "be tudná fejezni a könyvet, mivel ő és Larsson gyakran írtak együtt". A történetből azonban nem árul el semmit, de annyit leírt az életrajzban, hogy "lassan, de biztosan Lisbeth megszabadul az őt üldöző szellemektől és ellenségeitől".

Az idegengyűlölet ellen többször nyíltan felszólaló Larsson és élettársa Gabrielsson szerint a halálos fenyegetések miatt nem házasodtak össze, mert akkor a neonácik rájuk találtak volna. A svéd törvények szerint így minden jogdíj Larsson halála után automatikusan az író apjáé és fiútestvéréé lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!