Friss hírek

2011.01.07. 15:22

Amnesztia a pécsi Tudásközpontban

<p>"Amnesztiát" hirdettek Pécsett. A Tudásközpontban hétfőtől két hétig büntetlenül lehet visszavinni azokat a könyveket, amelyeknek már lejárt a kölcsönzési ideje. Az intézményben úgy számolnak, ezzel az intézkedéssel több százezer forinttól esnek el, de legalább visszahozzák azt a csaknem kétezer könyvet, amelyek már régóta hiányoznak a könyvtár állományából.</p>

Aki késve viszi vissza a könyveket, annak pótdíjat számolnak fel. Ez idővel akár több ezer forint is lehet. A központban azonban úgy döntöttek: két hétig szemet hunynak a késések felett, "amnesztiát" hirdettek. Most bárki visszaviheti a régen kikölcsönzött könyveket késedelmi díj nélkül. Az akció négy napja tart, azóta 300 könyvet már visszavittek, de még körülbelül 1700 kint van az olvasóknál. Ezek hiányoznak az állományból, annak ellenére, hogy a kölcsönzések száma az elmúlt években egyre kevesebb.

A számítógépek elterjedése, és főleg az elektronikus könyvek megjelenése óta sokan otthonról hívják le a könyvtárat. Sok mindent közzéteszünk a honlapunkon, a katalógusokba beépítjük az elektronikus könyveket is, így sokan inkább ezt a formát választják - mondta a Független Hírügynökségnek Fekete Ágnes, a Tudásközpont olvasószolgálatának vezetője.

A könyvtárakat egyre kevesebben látogatják. Pécsett 5 évvel ezelőtt több mint 30 ezren váltottak olvasókártyát. Tavaly ez a szám már csaknem 10 ezerrel kevesebb volt. A Tudásközpontban három könyvtár kapott helyet, azóta csaknem 20 ezren iratkoztak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!