Friss hírek

2011.01.11. 15:14

Akár 1100 férőhely is megszűnhet a hajléktalanszállókon

<p>Akár 1100 férőhely is megszűnhet a hajléktalanszállókon, ha a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyja a tervezett költségvetési koncepciót. E szerint a hajléktalanokat támogató szervezetektől idén körülbelül 160, jövőre pedig 440 millió forintot vonnak el. A Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága (Tízek) szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy 2011-től több hajléktalanellátó szervezet sem részesül a korábbi egyházi kiegészítő normatívában, és az is, hogy a főváros a tervek szerint felmondja hét hajléktalanellátó civil szervezettel való megállapodását is.</p>

Kovács Ivetta, a Tízek egyik tagja keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a Fővárosi Közgyűlés szerdán dönt arról, hogy egyoldalúan felmondja a szociális ágazathoz, így köztük a hajléktalan ellátáshoz tartozó civil szervezetekkel kötött megállapodásait. E mellett majdnem 60 millió forinttal kívánja csökkenteni a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) a főváros fenntartásában lévő hajléktalanellátó szervezet támogatását. A költségvetési koncepcióban nem szerepel a 2011-es évre a főváros által is alapított Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalan Emberekért Közalapítvány (Összefogás Közalapítvány) szokásos éves 40 milliós támogatása sem.

Kovács Ivetta hozzátette: a Fővárosi Önkormányzatnak jelenleg 11 hajléktalan szállót - éjjeli menedékhelyet, átmeneti vagy rehabilitációs szállót, illetve idős hajléktalan emberek otthonát - működtető civil szervezettel van megállapodása az úgynevezett kiegészítő normatíváról, ami eddig az állami hozzájárulás harmadát tette ki. Ha ezektől a szervezetektől rendes, nyolc hónapos felmondás után vonják meg a támogatást, akkor az 1100 férőhely október elsejétől szűnik meg, ha azonnali hatállyal, akkor már februártól. A főváros honlapján található táblák adataiból hiányzik a felmondási idő finanszírozása - tette hozzá.

A Tízek számításai szerint a fővárosi hajléktalanellátó intézmények költségvetése idén a felmondási idő miatt körülbelül 160 millió, jövőre pedig körülbelül 440 millió forinttal csökken. Amennyiben a főváros nem gondoskodik az Összefogás Közalapítvány további működéséről az a téli fagyhalálok emelkedéséhez, illetve a közterületeken élő hajléktalanok ellátásának romlásához vezet. A támogatásoknak köszönhetően évente 250-300 hajléktalan ember került ki a hajléktalan-ellátásból támogatott lakásbérletbe.

A Tízek arra kérik a közgyűlést, hogy ne járuljon hozzá az Összefogás Közalapítvány megszüntetéséhez, ellenben vállalja annak további működtetését az ellátások zavartalan működtetése érdekében.

Budapesten körülbelül 8 ezer "regisztrált" hajléktalan él, de akár több ezren is lehetnek azok, akik rejtőzködve élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!