Friss hírek

2011.01.18. 20:42

Aggodalmak az Apple jövőjével kapcsolatban

<p>Csaknem három százalékkal esett kedden az Apple részvényeinek ára a New York-i tőzsdén, miután a társaság vezetője hétfőn bejelentette, hogy betegszabadságra megy. Az AFP szerint Steve Jobs egészségi állapota kérdéseket vet fel az informatikai világcég jövőjével kapcsolatban.</p>

Hétfőn nemzeti ünnep miatt zárva tartottak az amerikai tőzsdék, ezért csak kedden derült ki, miként reagál a piac a hírre - arra, hogy az Apple vezetője betegszabadságára megy. Németországban is kereskednek az Apple részvényeivel, a frankfurti értéktőzsdén alig egy óra alatt nyolc százalékot estek a cég papírjai hétfőn.

Jobs bejelentése azért váltott ki komoly piaci érdeklődést, mert az informatikai cég társalapítója és vezetője korábban súlyos beteg volt. 2004-ben hozta nyilvánosságra, hogy hasnyálmirigyrákja volt, de sikeresen kezelték. Egészségi állapota akkor került megint előtérbe, amikor 2008-ban feltűnően lefogyott. A cég három évvel ezelőtt azt közölte: a vezérigazgató nem távozik a cégtől, az egészségügye magánügy. A hír mégis rosszul hatott. 2008-ban tíz százalékot estek az Apple-részvények árai.

Az amerikai üzleti média hétfői közlése szerint Jobs a munkatársainak küldött levélben jelentette be, hogy meghatározatlan ideig lesz betegszabadságon - erre elterjedt a hír, hogy megint rákos. A levél szerint Jobs megtartja vezérigazgatói posztját, a nagyobb stratégiai döntésekben is részt vesz, de a napi munkát átengedi a cég ügyvezetőjének.

Apple papírjainak keddi, New York-i árfolyamesése kapcsán az AFP megjegyezte: a Jobs egészsége állapota miatti piaci nyugtalanság kérdéseket vet fel az Apple jövőjével kapcsolatban. Az Apple részvényeinek ára tavaly 60 százalékot emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!