Friss hírek

2011.01.19. 15:27

A piros bicikli - két év után újra látható a holokausztról szóló színdarab

<p>Két év szünet után szerda este újra látható A piros bicikli című színdarab Budapesten. Ezúttal a terézvárosi Bálint Házban mutatják be a produkciót, amely két tizenéves kislány, a holokauszt áldozatainak naplói alapján készült. Az előadás 19 óra 44 perckor kezdődik a budapesti gettó 1944-es felszabadításának évfordulója tiszteletére.</p>

A piros bicikli című darab Ecséri Lilla és Heyman Éva naplójából született. A kislányok személyes írásaira Karsai László történész bukkant rá, aki átadta azokat Gesler Lilinek. A színésznő kérte fel Balázs Ágnes írónőt, hogy a naplókból írjon színdarabot. A budapesti és a nagyváradi tinilányok nem ismerték egymást, de a sorsuk a történelem miatt összefonódott. Lilla túlélte a holokausztot, de Éva már nem térhetett haza Auschwitzból. Történetüket az írónő kiemelte térből és időből azért, hogy személyes vallomásaikon keresztül hozza közelebb a témát, a II. világháború embertelenségét a mai nézőkhöz, elsősorban a fiatalokhoz.

A darab premierje 2007-ben volt. Most a budapesti gettó felszabadításának évfordulója alkalmából, két év szünet után játssszák újra a Révay utcai Bálint Házban. A két kislány szerepében Gesler Lilit és Szoták Andreát láthatja a közönség. Az előadást Radó Gyula rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!