Friss hírek

2011.01.07. 13:12

A nehéz helyzetben lévőkért ír e-mailt a miniszterelnöknek a Magyar Szociális Fórum

<p>Január első napjáig 110-nél is többen fagytak meg Magyarországon. A szerencsétlenül jártak többsége a saját otthonában vagy az utcán hűlt ki - mondta a Független Hírügynökségnek pénteken Simó Endre. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) szervezője hozzátette: a szám még ennél is magasabb lehet, mert sokan vannak olyanok is, akik otthonukban hűltek ki, kórházba kerültek, de ott már nem tudtak rajtuk segíteni. A probléma megoldása érdekében az MSZF e-mailt és faxot küld Orbán Viktor miniszterelnöknek.</p>

Simó Endre elmondta: azonnali intézkedéseket sürgetnek a nehéz helyzetben lévők védelmében. Azt szeretnék elérni, hogy kormányrendelettel kötelezzék a hatóságokat a veszélyeztetett emberek rendszeres látogatására, ellátására. Ezen kívül kötelezővé tennék az energiaszolgáltatást azoknál is, akiknél nem fizetés miatt akarják kikapcsolni a gázt és a villanyt.

Az MSZF szervezője szerint természetbeni támogatásban kell részesíteni a veszélyeztetett családokat és az egyedülállókat. A hajléktalanokat fedélhez kell juttatni, mert a menhelyeken embertelen állapotok vannak, a túlzsúfoltság miatt. Simó Endre azt mondta, hogy fűtött középületeket, vasúti kocsikat kell biztosítani számukra. Nem kitiltani kell a hajléktalanokat a vasúti várókból, aluljárókból, hanem segíteni kell, hogy megfelelő helyet találjanak az életben maradásra, sőt, ha szükséges, biztonságos helyre kell kényszeríteni őket.

A Magyar Szociális Fórum azt javasolja, hogy amíg nem születik megoldás vezessenek be kilakoltatási, illetve árverési moratóriumot. Ezen kívül kerüljön be az Alkotmányba a lakhatási és létminimumhoz való jog. Ezeken felül szociális bérlakásépítési programot kell indítani. Az MSZF a probléma megoldása érdekében e-mailt és faxot küld Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!