Friss hírek

2010.12.06. 17:18

Bizsulopó gimnazisták - a minisztérium szerint a fiatalkorúság nem ad felmentést a büntetés alól

<p>A fiatalkorúaknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy a lopás bűn, senki nem bújhat a fiatalkorúsága mögé - így reagáltak a Belügyminisztériumtól hétfőn az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalására, amelyet a bizsut lopó gimnazisták elzárása ügyében hoztak nyilvánosságra hétvégén. Szabó Máté szerint nem javító, hanem káros hatású lehet a fiatalkorúak elzárása, és alkotmányos jogokat sérthet az ide kapcsolódó új szabályozás. Herczog Mária szociológus, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának magyar tagja úgy véli: a gimnazisták bizsulopása tipikusan az az eset, amikor elzárás helyett az úgynevezett mediáció, vagyis a helyreállító igazságszolgáltatás eszközeit kellett volna használni.</p>

Három gimnazista lány fogadásból lopott bizsut szeptemberben egy budapesti boltból. Miután a biztonsági őr észrevette őket, visszaadták az ékszereket, és azt mondták: megbánták, amit tettek. A rendőrök az új szabálysértési törvényre hivatkozva bevitték a 15 éves lányokat az illetékes kapitányságra, és ott másfél napig fogva tartották őket. Az ombudsman több kérdéssel fordult az ügyben a belügyminiszterhez és a fővárosi rendőrfőkapitányhoz.

A biztos hétvégén közölt állásfoglalása szerint alkotmányos jogokkal ellentétes a rendelkezés, amely nem tekinti gyermeknek a fiatalkorút, megszünteti a fiatalkorúak elzárásának tilalmát és megengedi a szabálysértési pénzbírság elzárásra változtatását. Szabó Máté úgy véli: az elzárás nem javító, hanem ellenkezőleg, káros hatású lehet. Pszichés megterhelést eredményezhet ugyanis, a fiatal még dacosabb lehet a társadalom elvárásaival szemben és valószínűbb, hogy újabb jogsértést követ el.

A Belügyminisztérium rövid közleményben reagált hétfő délután az ombudsman állásfoglalására. Azt írják, hogy a lopás bűn, a fiatalkorúság nem adhat felmentést a büntetés alól, és a jogszabály-szigorítás egyfajta preventív célzattal is született. A cél az, hogy ennél a korosztálynál se váljon szokássá a lopás, hogy tisztában legyenek a tetteik következményeivel. Emellett vissza kell adni az állampolgároknak a közbiztonságba vetett hitüket - tette hozzá.

A tárca szerint a jelenlegi magyar szabályozás, vagyis az, hogy 14 év a büntethetőség alsó korhatára, az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével is teljes összhangban van.

Herczog Mária szociológus, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának magyar tagja a Független Hírügynökségnek azt mondta: a gyermekjogi testület elégedett az alsó korhatárral, vagyis azzal, hogy az nem alacsonyabb 14 évnél. Nem mindegy azonban, hogyan kezelik a fiatalok bűnügyeit. Kisebb súlyú és először elkövetett cselekményeknél nem célszerű megoldás az elzárás, a bírósági tárgyalás, mert ez nem jó a gyerekeknek, sokáig tart az eljárás és egy esetleges elzárás az adófizetőkre is terhet ró. A bíróságok túlterheltek, és a jogi kérdések mellett az érzelmieket már nem tudják kezelni - érvelt.

Herczog Mária szerint ilyen esetekben az úgynevezett mediáció a megoldás, amelyre 2006 óta ad lehet lehetőséget itthon a Büntető törvénykönyv. Egyelőre nem elterjedt, mindössze körülbelül 10 ezer esetet kezeltek így, miközben például Ausztriában a bűncselekmények felét, évi körülbelül 150 ezer esetet mediálnak. Vagyis ezek az esetek sosem kerülnek bíróság elé, mégis megoldódnak - fogalmazott.

A mediáció lényege, hogy hagyományos büntetés helyett - ha lehet - az elkövető és az áldozat találkozik, egy mediátor segítségével megbeszélik, mi történt és hogyan tehető jóvá a bűn. A módszer hatékony, főleg a fiatalokkal kapcsolatos eseteknél, ezért is ajánlja használatát az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága mellett az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága is a november 17-én elfogadott útmutatójában. Utóbbinak egy gyermekbarát változata is fent van a tanács honlapján. Egyes országokban egyébként gyermekmediátorokat is kiképeznek, például iskolai erőszak esetében - mondta Herczog Mária.

A Független Hírügynökség kereste a hétfői belügyminisztériumi közlemény ügyében Szabó Máté ombudsmant, de egyelőre nem érte el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!