Friss hírek

2010.11.03. 19:05

Tarlós: Újszerű megoldásokkal gondoskodik a főváros a hajléktalanokról

<p>December 15-ig rendet tesznek a főváros 12 kiemelt aluljárójában - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Tarlós István. A főpolgármester arról beszélt: egyrészt újszerű megoldásokkal kívánnak gondoskodni a hajléktalanokról, másrészt szeretnék, hogy a városban javuljon a biztonság.</p>

Már több mint tíz ember hűlt ki az ősszel Budapesten, ezért szükséghelyzettel állnak szemben - mondta a főpolgármester. A becslések szerint a fővárosban körülbelül hatezer hajléktalan "nem látható", ők erdőkben vagy építési területeken húzzák meg magukat. Ők is veszélyeztetettek, akiket nem lesz egyszerű megtalálni. Az aluljárókban 100-120 hajléktalan él életvitelszerűen - tette hozzá Tarlós István. Közölte: december 15-ig rendet tesznek az aluljárókban a többi között az Astoriánál, a Blaha Lujza, a Ferenciek, a Nagyvárad és a Batthyány térnél, a Nyugati, a Déli, a Keleti és a Kelenföldi pályaudvarnál, a Móricz Zsigmond körtérnél, valamint az Örs vezér és a Flórián térnél.

A főpolgármester elmondta: újszerű megoldásokkal kívánnak gondoskodni a hajléktalanokról. Kidolgozzák a szociális ellátórendszer-programot, ennek része az aluljáró-program is. Szociális ellátó-pontokat alakítanak ki, valamint túlélő-pontokat hoznak létre a hajléktalan emberek téli ellátására. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium segítségével pedig hosszú távú akciótervet dolgoznak ki.

Az önellátásra képes hajléktalanok számára szociális bérleti rendszert alakítanak ki - segítenek nekik albérleteket, ágybérleteket vagy munkásszállókhoz hasonló intézményeket találni. Számukra foglalkoztatási programot is kidolgoznak, a fővárosi közmű- és közszolgáltató cégek bevonásával. A cél, hogy együtt tudják elhelyezni a párokat, illetve a "kutyás" hajléktalanokat is. Az önellátásra képtelenek esetében helyet keresnek az alkohol- és drogfüggőknek, a pszichiátriai betegeknek.

A kérdésre, hogy mi történik majd, ha valaki mégsem megy el az aluljáróból, Tarlós István úgy fogalmazott: "aki tudatosan ellehetetleníti ilyen segítő kezek ellenére is a város frekventált pontjainak használatát, azzal szemben kényszerítő eszközt fogunk alkalmazni." Ennek részleteire nem tért ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!