Friss hírek

2010.11.19. 12:55

Százmilliót fizettek ki Nyíregyházán jutalmakra a választás előtt

<p>A választások előtt két nappal mintegy 100 millió forint jutalmat, illetve prémiumelőleget fizettek ki Nyíregyházán a polgármesteri hivatal dolgozóinak, önkormányzati cégek vezetőinek, munkatársainak. A költségvetési hiányt szeptember végén 7 milliárd forintra emelte az előző közgyűlés - eddig ez derült ki abból a vizsgálatból, amelyet a város fideszes polgármestere, Kovács Ferenc rendelt el a város cégeinél.</p>

Rendkívüli sajtótájékoztatóján az új városvezető azt is elmondta: a 40 milliárdból gazdálkodó önkormányzat hitelállománya 17 milliárd, míg az önkormányzati cégeké 6 milliárd. Az adat még nem végleges, a vizsgálat tovább folyik, mint fogalmazott: "lehet, hogy holnap még beesik néhány 100 millió."

Érdekes időzítés, amikor nehéz helyzetben van a város, a választások előtti héten még rátesznek egy lapáttal - mondta Kovács Ferenc, aki szerint csőd közeli helyzetben van a szabolcsi megyeszékhely. Hozzátette: a cégvezetőknek fizetett prémiumelőlegek jogszerűek voltak, mert ilyen volt a szerződésük. Azt viszont elképesztőnek tartja, hogy a kifizetések olyan helyzetben történtek, amikor bérek utáni járulékot, hitelt nem tudnak fizetni. "A csontvázak most esnek ki a szekrényből. Abból a gödörből, amelyet a korábbi városvezetés még október elsején is ásott, nem lehet kijönni" - fogalmazott a polgármester.

A Független Hírügynökség kérdésére, mekkora most Nyíregyháza hitelállománya, azt felelte: három hétig tartott az önkormányzat hiteleinek összesítése, de a cégeknek is vannak hiteleik. A jelenlegi információk alapján a városnak 17 milliárd, három cégnek pedig 6 milliárd forint a hitele. Az akut pénzügyi válsághelyzetben kénytelen lesz újabb hitelt felvenni az önkormányzat - tette hozzá, de hogy az mekkora összeg lesz, még nem tudta megmondani.

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza korábbi polgármestere a Független Hírügynökség érdeklődésére úgy reagált: a számok nagyjából megfelelnek a valóságnak, de a 17 milliárddal szemben egymilliárd a következő fejlesztésekhez van letéve, a 6 milliárdból több mint 3 milliárd forint kamatozó betétben, szintén a következő fejlesztésekhez, ezeket tehát le kell vonni. A dolgozóknak történt kifizetésekről elmondta: önkormányzati rendelet alapján az esedékes adójutalékokat kapták meg a dolgozók, illetve az apparátus dolgozóinak, akik őt 16 éven keresztül tisztességgel szolgálták, nettó 30, illetve vezetőknek 70 ezer forint jutalmat adott. Úgy fogalmazott: "Ha Kovács Ferenc nem üzen,hanem megkérdezte volna, akkor ezt elmondja neki." Hozzátette: abban a helyzetben, amikor a kormány elbizonytalanította a köztisztviselőket, ő ennyire érdemesnek tartotta őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!