Friss hírek

2010.11.24. 17:35

Nyugdíjmentő törvénycsomagot fogadott el a kormány

<p>A kormány szerdai ülésén nyugdíjmentő törvénycsomagot fogadott el - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György hozzátette: a nyugdíjreform részeként a 3 millió magánnyugdíjpénztári tagnak 2010. december 15. - 2011. január 31. között kell eldöntenie, hogy visszatér-e az állami kasszába, vagy nyugdíjbefizetéseit immár önkéntes magánpénztárakba fizeti be. Ha a parlament elfogadja a törvénycsomagot, akkor csak azon munkavállalóknak kell nyilatkozniuk, akik továbbra is magánnyugdíjpénztárba kívánják utaltatni nyugdíjjárulékukat.</p>

Azoknak a munkavállalóknak, akik a magánpénztárakat választják, jóváírják a 2010. november 1. és 2011. december 31. közötti 14 havi befizetést, és szabadon rendelkezhetnek azzal a 10 százalékkal, amit nyugdíjjárulékként kell befizetniük - mondta szerdán a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György ugyanakkor hangsúlyozta, hogy aki ezt a megoldást választja, annak a 24 százalékos munkaadói nyugdíjjáruléka nem kerül saját számlára, így gyakorlatilag "jelenlegi nyugdíjjogosultságának 70 százalékát elveszíti" - fogalmazott a miniszter. A nemzetgazdasági miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a munkavállalók által magánnyugdíjpénztárba befizetett 10 százalékra az állam már nem vállal garanciát. Azon magánnyugdíjpénztári tagoknak, akik visszatérnek az állami kasszába, tehát szándékukról nyilatkozniuk sem kell, azoknak az éves infláció erejéig kiegészíti az állam a veszteségeiket, akiknek ugyanakkor nagyobb hozamuk volt az inflációnál, azt készpénzben felvehetik, vagy átvihetik egy magánbiztosítóhoz.

A kormány a törvénycsomag segítségével kívánja pótolni a nyugdíjkassza 900 milliárd forintos hiányát - mondta Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a magánnyugdíjpénztárakból az állami kasszához visszatérők által biztosított forrásokat csak az államadósság csökkentésére és a nyugdíjreform kiadásaira lehet fordítani. Az állam átfogó vizsgálatot kezd a magánnyugdíjpénztárak 2700 milliárd forintra becsült vagyonának ellenőrzésére. A tárcavezető reményei szerint a munkavállalók döntő többsége visszatér az állami nyugdíjszektorba, hiszen ezzel minden átlépő jól jár.

A nyugdíjmentő törvénycsomag nyomán a nyugdíjbefizetéseket csak a nyugdíjak folyósítására lehet felhasználni. A szakminiszter hozzátette: a kormány tervei szerint a jövőben minden munkavállalónak lesz egyéni számlája, függetlenül attól, hogy valaha is tagja volt-e magánnyugdíjpénztárnak. Az egyéni számlákat a házastársak örökölhetik majd. A törvénycsomagot a tervek szerint december 15-ig elfogadja a parlament.

A szerdai sajtótájékoztatón a miniszterelnök szóvivője bejelentette, hogy a kormány erős jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanácsot (KT) kíván fenntartani. Szijjártó Péter hozzátette: a költségvetés elfogadásának feltétele lesz, hogy a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék elnökéből, valamint az államfő delegáltjából álló KT azt támogassa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!