Friss hírek

2010.11.30. 16:08

Megint vakvágányra futott a debreceni 2-es villamos

<p>Súlyosan jogsértőnek tartja a Közbeszerzési Döntőbizottságnak a 2-es villamos járműbeszerzési tenderével kapcsolatos elmarasztaló határozatát a debreceni önkormányzat, ezért felülvizsgálati kérelemmel fordul a Fővárosi Bírósághoz - ezt Pajna Zoltán alpolgármester jelentette be kedden Debrecenben.</p>

A mostani 2008 augusztusa óta immár az ötödik eredménytelen közbeszerzési eljárás ebben az ügyben. Az első kiírást az egyik ajánlattevő támadta meg, a második kiírásra kizárólag érvénytelen ajánlatok érkeztek. A harmadik eljárásban csupán egy ajánlat érkezett, amit az ajánlatkérő eredménytelennek nyilvánított, de a döntést az érintett pályázó megtámadta. A negyedik és az ötödik eljárás esetében viszont a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) marasztalta el a debreceni önkormányzatot, arra hivatkozva, hogy a kiírás műszaki tartalma nem volt egyértelmű. A KDB legutóbbi döntésében azt kifogásolta, hogy a pályázat kiírója nem határozta meg egyértelműen az alacsony padlóval kapcsolatos követelmények műszaki tartalmát, és az érvénytelen ajánlatot benyújtó pályázót hirdette ki nyertesnek. A KDB ezért 2 millió forintos bírságot szabott ki, továbbá 900 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat, amit a pályázat kiíróinak - az önkormányzatnak és a DKV. Zrt. Konzorciumnak - kell kifizetni e.

Az önkormányzat a KDB e megállapítását nem tudja elfogadni - közölte Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere, aki szerint azért is elfogadhatatlan a döntés, mivel a kiírást minden illetékes közreműködő szervezet és hatóság szabályosnak találta. Állítása szerint a dokumentum elkészítésében a legjobb hazai, vasúti és kötöttpályás közlekedéssel foglalkozó szakemberek vettek részt. Az ajánlatkérő az eljárást a közbeszerzési törvény rendelkezéseivel összhangban folytatta le - szögezte le az alpolgármester.

Megjegyezte: magát a kiírást egyetlen ajánlattevő sem támadta meg, a KDB saját hatáskörében döntött arról, hogy megsemmisíti az eljárás eredményét. A debreceni önkormányzat a döntőbizottság magatartását súlyosan jogsértőnek tartja, ezért fordul bírósághoz.

Debrecenben a 2-es villamos pályájának építése már elkezdődött, a tervek szerint 2012-ben már próbajáratokat üzemeltetnének a pályán - feltéve, ha addig sikerül befejezni a 18 jármű beszerzésére kiírt eljárást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!