Friss hírek

2010.11.30. 09:43

Magyar bűnözőt hoztak haza Thaiföldről

<p>Egy hónapos előkészítés után, hétfőn hoztak haza egy nemzetközileg körözött magyar bűnözőt. A gép - fedélzetén a csalóval - délelőtt landolt a ferihegyi repülőtéren, ahol a thai rendőrök átadták őt magyar kollégáiknak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.</p>

Újabb, nemzetközileg körözött magyar bűnözőt sikerült búvóhelyén elfogni, és hazaszállítani Tahiföldről. A férfit hosszú bűnlajstroma miatt keresték, először 2006-ban került a rendőrség látókörébe, 2007 szeptemberétől azonban már több alkalommal követett el különböző gazdasági jellegű bűncselekményeket, elsősorban Budapesten és Pécsen.

Az egyik módszere az volt, hogy egy cég képviseletében azt állította, hogy Spanyolországba és Thaiföldre kedvezményes áru repülőjegyeket biztosít. Áldozatai pénzt adtak neki, de az utazásokat csak eleinte biztosította, később már csak az előleget vette át, és elköltötte azt. A rendőrségnek az eddigi adatok alapján 60 sértettről van tudomása. A repülőjegyeket egyébként utazási irodáktól foglalta le, akiket szintén megkárosított azzal, hogy a jegyek árát nem fizette meg, vagy annak csak egy részét adta meg. Ezekben az ügyekben a BRFK indított nyomozást jelentős értékre elkövetett csalás, és jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A másik módszere az volt, hogy luxusautókat kínált kedvező áron. Minden esetben átvette, vagy átutaltatta az előleget, de az autókat sosem kapták meg a vevők. A szerződések megkötése után még néhány alkalommal kapcsolatba tudtak vele lépni az érintettek, ilyenkor rendszerint azt mondta, hogy a szállítási határidőt csak hosszabb időre tudja vállalni. Ezután soha többé nem tudták elérni őt.

A nyomozás adatai szerint először Budapesten, 2008 júniusában vett át előleget azért, hogy lízing vagy banki hitelügyletből visszavett autót vásároljon egyik áldozatának. A BRFK jelentős értékre elkövetett sikkasztás megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ebben az ügyben és még további négy esettel összefüggésben. Ezután még két esetben vett át különböző összegeket jóhiszemű autóvásárlóktól, ennek kapcsán ugyancsak a fővárosi rendőrök indítottak eljárást jelentős kárt okozó csalás, és a csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

2008 végétől már Pécsen is nyomoztak ellene, mivel egy ottani kft. székhelyén szerződést kötött feljelentővel, egy hibrid autót kellett volna nagyon kedvező áron leszállítania. A Pécsi Rendőrkapitányság ebben az ügyben csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

A thai hatóságok november 4-én értesítették az ORFK-t arról, hogy október 30-án országukban csalás miatt elfogtak egy magyar férfit az üdülőközpontként is ismert Pukheten. A férfi mostanáig idegenrendészeti őrizetben volt Thaiföldön. A 28 éves fiatalember ellen egyébként négy nemzetközi és nyolc belföldi elfogatóparancsot adtak ki a magyar hatóságok, az eddigi adatok alapján több mint 60 millió forint okozott áldozatainak.

A bűnözőt hétfő délelőtt hozták Magyarországra, a férfit a thai rendőrök Ferihegyen adták át magyar kollégáiknak. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint ez idén már a negyedik eset. Erre a korábbi években nem volt példa, a két ország között ugyanis nincs hatályos kiadatási egyezmény. Az együttműködésre ugyanakkor nemzetközi szerződés hiányában is van lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!